Altă viață în presa locală. La Cluj-Napoca, cu Andrei Ciurcanu: „Există un singur fel de a face jurnalism – prin onestitate, transparență și respect față de public și adevăr.”


Data publicării: 12/04/2022

„Toți suntem presă locală”, a spus Andrei Ciurcanu, jurnalist RISE Project & OCCRP, în cadrul discuției de la Cluj-Napoca moderată de Remus Florescu (redactor-şef adjunct redacţiile „Adevărul“ din Transilvania), determinând o serie de reacții și discuții în jurul rolului pe care presa o are în comunitate, despre statut și misiune, dar și despre problemele cu care jurnaliștii se întâlnesc în activitatea lor de zi cu zi.

Într-un oraș în care presa reușește să se asocieze, să colaboreze și să se susțină reciproc (existența Asociației Profesioniștilor din presă – Cluj fiind o dovadă în acest sens) discuția despre colaborare a venit natural: ”Jurnalismul este despre echipă și despre dorința nemărginită de a afla adevărul și de a-l spune oamenilor”, a spus Andrei Ciurcanu.

Problemele, dar și oportunitățile sunt similare indiferent de oraș – nevoia de surse de finanțare, influența pe care platformele online le au asupra modului în care informația circulă, interesul pe care noile generații de studenți îl au sau nu pentru presa de calitate.

Presa locală trebuie să exploreze noi surse de finanțare, care vin la pachet cu o adaptare editorială la nevoile comunității și la cerințele audienței de secol XXI. Există un interes scăzut al studenților de la facultățile de Jurnalism de a urma o carieră în domeniu, care are drept principale cauze salariile mici, dar și paradigma „veche” în care jurnaliștii ieșiți de pe băncile facultății sunt supuși unui proces de „hamsterizare” – fiind transformați în „culegători” de știri, obiectivul principal fiind cantitatea și nu calitatea acestora. Pe de altă parte, tinerii jurnaliștii vor să „ardă” etapele și să lucreze la anchete și reportaje de genul Recorder.”, a spus Remus Florescu, jurnalist la Adevărul și profesor la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Dincolo de problemele comune, la Cluj-Napoca s-a vorbit mult despre jurnalismul responsabil, făcut în slujba cititorului:

”În opinia mea, distincția presa locală și presa centrală de investigație este inadecvată. Există un singur fel de a face jurnalism – prin onestitate, transparență și respect față de public și adevăr. Indiferent de locul unde este stabilit biroul redacției sau al jurnalistului freelance. Într-o perioadă în care presa mainstream e captivă intereselor financiare, politice și de grup, infuzia de sânge proaspăt din rândul tinerei generații, nealterate de vicii și agende ascunse, este mai necesară ca oricând. Digitalizarea și platformele online și social media au modificat din temelii practicarea jurnalismului. Singurul stâlp de rezistență rămâne însă interesul pentru adevăr și obiectivitatea. – Andrei Ciurcanu

Discuția începută la Universitatea a continuat în studioul TVR, care poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/tvrcluj/videos/503659704668865

 

Le mulțumim partenerilor noștri:

FAN Courier și Kaufland România, partenerii de creștere ai acestei ediții Superscrieri

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj

APPC – Asociația Profesioniștilor din Presa Cluj

Azaria Food

Te invităm să afli aici mai multe despre ediția curentă Superscrieri.