Cum să-ţi faci temele ca un om mare


Data publicării: 24/05/2012

Text de Diana Bercu, navigator de sinaspe

Salutare vouă, elevi, studenţi și oameni care au înlocuit băncile cu birourile, dar care nu v-ați pierdut curiozitatea! Bine v-am găsit la un nou seminar de aproximativ 50 de rânduri. Astăzi vom vorbi despre temele făcute cu plăcere, nu doar de dragul de a fi făcute şi despre satisfacţia pe care o ai când ştii că ai făcut ceva bun. Pe scurt, vorbim despre provocarea de a realiza ceva ca lumea, pornind de la platforma Student Showcase.

Site-ul este o compilație de proiecte care au treabă cu grafica, designul de ambalaj (şi nu numai), lucruri care îţi bucură ochii în general. Aici găsești lifting-uri de ambalaje ale unor branduri deja faimoase, propuneri de identităţi vizuale pentru produse complet noi, simulări de site-uri şi alte nebunii care umblă prin mintea unui designer tânăr. Printre primele proiecte care îți rămân în cap: cutii pentru lucrurile care îţi rămân după o relaţie, pe care nu mai vrei sa le vezi şi de care ai vrea, pe cât posibil, să scapi cât mai repede – cea care a venit cu ideea pentru ele le-a numit Relationsh*t boxes.

Lucrările expuse sunt venite de la studenți sau proaspăt absolvenți de pe toate rotunjimile planetei. În alte cuvinte, Student Showcase este nivelul următor al siteurilor cu referate de pe care tot studentul şi elevul român dă copy-paste. Mai mult decât atât, site-ul este o sursă de inspiraţie, fie că aceasta vine din proiecte în sinea lor, din ideile din spatele acestora sau din descrierile pe care autorii le ataşează lucrărilor. Este un exemplu despre cum îţi poţi lăsa imaginaţia să zburde pe plaiuri prea puţin explorate chiar şi atunci când eşti constrâns de cerinţele venite de la un “higher power”.

După scroll-uri și click-uri multe, îți dai ușor seama ce le leagă și de ce sunt toate la un loc: sunt teme de oameni mari, realizate cu profesionalism și, cel mai important, pentru care oamenii și-au dat interesul. Tu de când nu te-ai mai îndrăgostit de un proiect la care ai lucrat? De când nu ai mai fost atât de mândru de ce ţi-a ieşit încât să vrei să arăţi lumii întregi?
Când crești, temele tale devin joacă, sunt la fel de importante și prioritare cum era “v-ați ascunselea” când aveai 5 ani. De la o vârstă încolo, prin teme înţelegem orice avem de făcut. Pot fi proiecte pentru şcoală, “to do list”-ul de serviciu, proiecte personale care ne-au entuziasmat la început şi care, de multe ori, nu apucau să vadă lumina zilei.

Student Showcase este mai degrabă despre pasiunea pe care o pui în lucrurile pe care le iubești, e despre acele proiecte despre care ai vorbi la nesfârșit, care ţi-au înnebunit colegii şi pe care ei le cunosc în cel mai mic detaliu. Student Showcase este un site cu teme atât de bine făcute încât sunt inspiraţionale. Este deci un site exclusivist, pentru că mai rar vezi atât de multe idei bune puse laolaltă. După câteva minute de navigare aproape că regreţi că nu te-ai dus la facultatea de design pentru că tu ai de făcut eseuri și proiecte mai mult sau mai puțin plictisitoare.

Dar ce-ar fi dacă am transforma eseurile plictisitoare în provocări personale? Cred că totul se rezumă la o bună organizare a timpului. În studenție se întâmplâ cel mai des, când primești o temă, te entuziasmezi la început şi îți faci o mie de planuri de când și cum te apuci sau cum o prezinți. Apoi uiți şi să-ți amintești de proiect în ultima zi înainte de deadline. De cele mai multe ori, rezultatul e foarte diferit de planurile inițiale.

Student Showcase poate fi impulsul de care ai nevoie când simţi că eşti pe cale de a fuşări ceva ce ai de făcut, un manifest în favoarea lucrurilor bine făcute şi al conştiinciozităţii. Şi nu se adresează doar studenţilor sau elevilor, ci tuturor celor în căutare de idei noi. Pune-l la bookmarks, alături de alte site-uri care crezi că ți-ar oferi știri și informații coerente legate de domeniul în care activezi. Ia-ți 10 minute, dimineața la cafea, și deschide-le. Inspiră-te din ce fac alţii, găsește-ți “showcase”-ul și fă-l!

Crezi că ai proiecte care merită expuse pe Student Showcase? Submit@showcase.net e adresa unde trebuie să le trimiţi ca să ţi le vezi pe site, alături de ale studenţilor la design din toată lumea.
În concluzie, felicitările noastre dacă ştii cum să-ţi faci temele şi reuşeşti să te opui lenei care ne apucă pe toţi când ştim că avem ceva de făcut şi tentaţiei frumos numite “procrastinare”. Iar dacă eşti adeptul treburilor făcute pe fugă, baftă!