Pasiunile lui Day[9]


Data publicării: 05/12/2012

Text de Sergiu Bica, “Ideas Wizard”

“Things are as weird as you make them.”

Există o lume diferită, despre care n-am discutat niciodată aici pe site. Am atins, de multe ori, tangențial acest subiect, dar nu l-am tratat niciodată așa cum se cuvine. Mă refer la e-gaming, lumea jocurilor video. Este imensă, plină de oameni interesanți care își merită articole întregi nu numai pe un site în care vorbim despre creativitate. Există, totuși, un om despre care trebuie să vorbesc, anume Day[9], pe numele lui adevărat Sean Plott.

“Everybody should have something they love. That makes them the most interesting person in the world.”

Este un fost jucător profesionist de Starcraft (un joc de strategie) care acum are o emisiune online unde vorbește despre acest joc cu o pasiune greu de egalat. Plecând de la o deviză simplă (“Be a better gamer”), cumva a ajuns la “Be a better person”, cel puțin pentru mine. Printre toate strategiile și partidele discutate, nu numai că dai peste momente de sinceritate absolută, în care își acceptă statutul de “nerd” stângaci, ci și peste pastile de storytelling (ca AICI despre viața lui amoroasă), spuse într-un stil extrem de amuzant perfect natural, care îți râmăn în cap luni întregi.
Chiar dacă nu te pasionează jocul, AICI povestește despre viața lui ca jucător de Starcraft și, dacă treci peste tot discursul specializat, afli ce se întâmplă când pasiunea ta devine carieră.

“If you can cure somebody’s boredome for 30 seconds, they will love you.”

Descoperi din primul minut în care îl asculți că pentru el e vorba de oameni, nu despre joc. Despre cum te motivezi să devii mai bun și cât de ușor e să treci prin viață atunci când ai oamenii potriviți în jurul tău. Exact din motivul ăsta este unul dintre cei mai iubiți oameni publici din nișa sa. E genul de om care stă de vorbă cu oricine, plecând de la premisa că are de învățat ceva de la fiecare.

Pe mine, unul, m-a învățat două lecții mult mai importante. Prima e picurată într-o poveste despre cum el a organizat un eveniment cu peste 500 de invitați (AICI). Pentru cei care nu au o oră și ceva la dispoziție să îl urmărească, Sean descrie cu o modestie deja enervantă cum a reușit să facă realitate acest eveniment de lansare a unui joc . Dar nu a făcut povestea despre el, ci despre toți oamenii care l-au salvat din situațiile de criză care au apărut de-a lungul organizării. E despre cum el e un prost care a avut oamenii potriviți în jurul lui: o mamă care l-a susținut în fiecare decizie pe care a luat-o, experții care l-au ajutat să pună la punct partea tehnică și comunitatea de jucători care s-a voluntariat să îl ajute să facă ultimele pregătiri înainte de deschidere, fără să ceară nimic în schimb. Am învățat, deci, ca e ok să nu le poți face pe toate și că e ok să accepți ajutor.

Nu numai asta, am învățat ca e bine să faci greșeli. Îmi oferă experiență la prima mână și, mai târziu, fac povești bune.

“For me, the meaning of life is doing stupid things and then, at the end of the day, sharing them with my friends.”

Cealaltă lecție importantă este legată de prezumții. Există încă un episod (AICI) în care vorbește despre cum poți elimina prezumțiile și prejudecățile în ceea ce faci. M-a învățat

să pun la îndoială patternuri, reguli și cutume

să nu mă bazez pe secrete, ci pe procese care duc la abilități mai bune

să nu las un lucru așa doar pentru că merge, ci să încerc să-l îmbunătațesc

și să nu mai cred că sistemul e de vină, ci raportarea mea la el.

Mă uit de un an la webshow-ul domnului Day[9]. Nu pot să spun că sunt un jucător mai bun sau mai experimentat. Mă joc de plăcere. Dar am învățat să fiu un om mai bun de la un tip ciudat, care stă la biroul lui de acasă, la 12000 km distanță și vorbește.

Îți recomand să îți iei o seară și, în loc să te uiți la un film, uită-te la poveștile lui Day[9]. Chit că n-o să te facă să joci vreun joc, o să afli niște lucruri noi de la un om care abordează viața într-un mod creativ.

Vă mai las cu câteva linkuri cu discursuri și monologuri ale lui care merită urmărite:

“Nerds talking to girls”

“Questions and Answers”

“Pulled over by cops”