Violenţa domestică – hotspot pe harta Pulitzer şi a Burselor Superscrieri în 2015


Data publicării: 21/04/2015
sursa foto

Ieri s-au acordat renumitele Premii Pulitzer pentru jurnalismul american, după tradiția începută în 1917 de jurnalistul de origine maghiară, Joseph Pulitzer.

Dintre lucrările premiate, premiul cel mare, Public Service, a revenit proiectului “Till Death Do Us Part” – o serie de cinci materiale pe tema violenţei domestice, publicate de The Post and Courier din statul Carolina de Sud.

Pentru că şi România are autori buni de non-ficţiune, Bursele Superscrieri/Avon – pentru care se mai primesc înscrieri până duminică, 26 aprilie – vor să îi încurajeze să realizeze materiale de substanţă pe tema violenţa domestică, acest subiect care la noi în ţară este atât de uşor de trecut cu vederea sau chiar acoperit de mareea de texte subţiri.

Fundaţia Friends For Friends şi Avon România s-au parteneriat pentru a aduce o finanţare de 6000 de euro (3 burse x 2000 de euro) şi suport editorial unor echipe de autori şi fotojurnalişti care vor propune spre realizare proiecte prin care publicul din România să perceapă mai în profunzime aspecte legate de tema propusă.

Bursierii vor fi selecţionaţi de un juriu reprezentat de Dan Duca, Liviu Iolu, Marius Chivu, Mihnea Măruță, Raluca Kisescu (AVON Romania), Simona Tache, Vlad Mixich și Vlad Petreanu. De susţinerea editorială – un program de mentorat şi Seminarii Superscrieri de bune practici ale meseriei de jurnalist – se va ocupa Mona Dîrţu.

Aplicaţiile pot fi trimise până pe 26 aprilie, pe adresa bursele.superscrieri@ffff.ro, în urma completării unui formular online, disponibil pe site-ul www.ffff.ro/burselesuperscrieri.

Oricine este interesat de conţinut de calitate, fie că este autor sau nu, este invitat să contribuie la acest demers de încurajare a peisajului actual al presei româneşti – prin participarea la proiect sau prin încurajarea acelor autori care ar putea folosi resursele puse la bataie pentru a aduce perspective noi în abordarea unui subiect de interes public.

Materialul premiat anul acesta la Pulitzer expune un întreg sistem care se face vinovat de moartea a peste 300 de femei, în decurs de zece ani, ca victime ale violenţei domestice în statul Carolina de Sud. Prin abordare, tehnică şi storytelling, materialul poate fi inspiraţie pentru cei care menţin acest subiect în zona de tabu sau de teritoriu greu de explorat şi de documentat cu scopul de a aduce schimbare într-o societate.

Iar programul Bursele Superscrieri/Avon merită privit ca una dintre puţinele resurse puse la dispoziţia autorilor pentru generarea unui conţinut calitativ, care să poată mişca o societate, un întreg sistem, asemenea materialului publicat peste ocean.

Află mai multe despre materialele premiate la Pulitzer în 2015.

Citeşte şi materialele realizate la prima ediţie a Burselor Superscrieri/Avon, în 2014.

Aplică aici la burse.

Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/Avon se număra: Șapte Seri, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, RFI România, Decât o Revistă, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Sub25, România Pozitivă.