The Big Short: Inside the Doomsday Machine

Creative of the day: Michael Lewis


Data publicării: 15/02/2011

La Michael Lewis creativitatea consta in capacitatea deosebita de a investiga si intelege fenomene economice accesibile numai pentru initiati, pe care le transpune, apoi, in scris, intr-o forma digerabila si savuroasa pentru orice cititor obisnuit. La un interviu in cadrul „National Book Awards” americane din 2010, renumitul jurnalist si romancier Tom Wolfe l-a numit pe Lewis unul din cei doi „scriitori de urmarit.”

Nascut pe 15 octombrie 1960, in New Orleans, studiaza istoria artelor la Princeton University, apoi urmeaza un masterat la prestigioasa London School of Economics. In 1984 obtine un loc in programul de training al bancii de investitii Salomon Brothers International, ajungand rapid vanzator de obligatiuni de milioane de dolari, cu valoare indoielnica. Aceasta experienta o descrie in prima sa carte, „Liar’s Poker” (1989) care devine instant un bestseller, fiind o radiografie precisa si umoristica a febrei nebune dupa bani, de pe Wall Street, specifica anilor optzeci. O alta carte de referinta este „The New New Thing” (1999), publicata cu putin inainte de criza Dot-Com din 2001, in care investigheaza boom-ul tehnologic reusit de Silicon Valley, marcat de obsesia inovatiei. „Moneyball” (2003) analizeaza strategia unei echipe de baseball americane, care, in ciuda veniturilor relativ reduse, reuseste sa castige mai multe trofee la rand. Cea mai recenta carte a sa, „The Big Short: Inside the Doomsday Machine” (2010) reprezinta o cronica a colapsului financiar din 2008, adunand povesti ale unor oameni care au realizat din timp ce se intampla de fapt cu economia Statelor Unite si care au facut averi imense pariind impotriva pietelor.

De asemenea, Lewis se remarca prin contributiile sale la o serie de publicatii de prestigiu, precum New York Times, Bloomberg, Slate, in prezent fiind editor contributor pentru revista Vanity Fair. De la aceasta din urma recomandam, in special, trei articole care explica, intr-un mod original si cu o claritate izbitoare, specificul crizei din Grecia, Islanda si Irlanda.

La final, un scurt clip pentru a ne incheia cum trebuie argumentatia.