8/8 Superscrierile lunii mai: selecție de Alice Iacobescu


Data publicării: 08/06/2020


🎀 Vezi la final integrama lunii. Prima persoană care ne trimite print screen cu ea rezolvată primește cadou un set de cărți Superscrieri.

 


Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Kaufland.

 

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii.

Invitata specială a lunii mai este Alice Iacobescu, director de Știri la Europa FM.
Îi super mulțumim pentru recomandări! 

Alice Iacobescu: Cititul ne face mai bogați, iar scrisul ne face mai puternici. Am simțit asta din plin în căutarea celor 8 superscrieri din luna mai. Adevărata provocare nu a fost să le găsesc, ci să aleg doar 8 din tot ce am citit. Prin urmare, vă propun ca în această lună să ne răsfățăm cu o combinație de superjurnalism și superscriitură – uneori, împreună, alteori, separat – din cele mai diverse surse și în cele mai variate forme, de la investigații de presă și demontări meticuloase de fake news la spumoase și, uneori, abrazive articole de opinie. Cireașa de pe tort: reportajul radio.”

Poți primi lista cu cele mai însemnate 8 apariții din presă direct pe newsletter, în fiecare zi de 8 din fiecare lună. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți cunoscuții să o facă.

SUPERSCRIERILE LUNII MAI – #semn de cititor de la ALICE IACOBESCU

Asociația drepturilor deținutului Liviu Dragnea a lansat operațiunea “decese fictive de COVID”
de Codruța Simina (PressOne)

„România TV anunță că spitalele plătesc oameni să declare decese fictive de COVID. Informația e rostogolită pe ecrane zile în șir și se transformă în campanie de presă. România TV cere autorităților, imperativ, să investigheze acuzațiile.

PressOne a mers pe urmele acestui montaj informativ ca la carte: firele duc la un ONG care apără drepturile deținutului Liviu Dragnea.”

 

foto cottonbro / Pexels

foto: cottonbro / Pexels

 

Covid-19: contraatacul clonelor
de Vlad Petreanu (petreanu.ro)

„Circulă tot soiul de montaje și fake news-uri. Majoritatea sunt grosolane, totalmente ridicole, dar unele sunt chiar bine făcute. Într-unul dintre ele, de pildă, cineva a tăiat cu foarfeca o formulare a prof. Rafila, pe care a inserat-o apoi într-o construcție din care reieșea că specialistul ar fi afirmat, într-un interviu «la un post de radio», că n-ar exista coronavirusul, qed conspirația. Postul este Europa FM, așa că am un interes aproape direct în curmarea porcăriei, care a fost și masiv distribuită, din păcate.”


 

foto: Guliver / Getty Images

De unde știți „ce a vrut să spună poetul”? Nemulțumirea unui elev de liceu pus în fața „comentariilor literare pentru bac”
Vladimir Răduță (Republica)

„Îmi amintesc o întâmplare de la o oră de limba română din era pre-15 martie. Nemulțumit de felul în care trebuie să îl studiem pe poate cel mai mare poet al nostru, Mihai Eminescu, am decis să scriu ca temă un eseu mai… aparte; pretindem că înțelegem exact ce a vrut acesta să spună în poemele sale, numai o interpretare sau două se acceptă (ca la aproape toate poeziile studiate), iar conceptele filozofice din spatele operei eminesciene sunt menționate și «studiate» de parcă oricine le putea învăța si înțelege de la grădiniță.”


foto: Mediafax / Codrin Prisecaru

Urzeala chiliilor
de Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Ovidiu Vanghele (Să fie lumină)

„Cel mai înalt for al Bisericii Ortodoxe – Patriarhia Română – ar fi știut despre abuzurile sexuale comise vreme de un deceniu de episcopul Cornel Onilă asupra unor elevi ai seminarului teologic din Huși. Multiple mărturii obținute de reporterii Să fie lumină confirmă această ipoteză.”

 


Lumea Europa FM: Tu ce lucru ai repara la nesfârșit? | REPORTAJ
Liliana Nicolae (Europa FM)

„Două tinere au pus pe picioare o platformă care aduce laolaltă zeci de ateliere de reparație din București. Adică, dacă vrei să repari ceva, intri pe platforma lor / palier.ro / și găsești acolo meșterul de care ai nevoie. Adresa, dar și povestea lui.
Raluca Croitoru și Elena Butică au câștigat un proiect european care le-au ajutat să facă această platformă. Așa că au mers la pas sau cu bicicletele prin cartierele capitalei și au descoperit cizmării, croitorii, tinichigerii, tâmplării, plăpumării, ceasornicării, tocilării – și le-au pus pe o hartă.”Harta apei contaminate din satele României: în peste 800 de comune curge apă nepotabilă fără ca oamenii să fie anunțați
de Alex Nedea (Recorder)

„Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală. Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.”

 


 

Director în spital COVID-19: “Adevărații bolnavi mor cerșind ajutor pe la spitalele apropiate”. Medicii mint că pacienții cu afecțiuni grave sunt suspecți de coronavirus, să le poată salva viața
Alina Manolache (Libertatea)

„Directorul economic al Spitalului Județean Deva confirmă că unitatea medicală a stat mai mult goală, pentru că a fost obligată să trateze numai pacienții cu SARS-CoV-2. Un medic dintr-un alt spital susține, sub protecția anonimatului, că doctorii sunt obligați să mintă că pacienții sunt suspecți de coronavirus, ca să le salveze viața celor care au afecțiuni grave, altele decât COVID-19.”


 

Lumea Europa FM: Jurnal de sarcină, de Ana Maria Constantinescu
Ana Maria Constantinescu (Europa FM)

„În ultima parte a sarcinii, când cazurile de coronavirus au început să se înmulțească în România, Ana-Maria a ținut un jurnal audio, în care a povestit cum se pregătește de naștere.

A documentat incertitudinile prin care a trecut până în ultima clipă, iar povestea ei seamănă cu o cursă roller-coaster.”


 

Alice Iacobescu

Invitata specială a lunii aprilie este Alice Iacobescu, director Știri Europa FM – jurnalist de radio și televiziune de peste 25 de ani  (prezentator de știri la Digi24, Antena 3 și Tele7abc, jurnalist radio BBC World Service -Londra).

 


INTEGRAMA LUNII 

 
Continuăm seria de integrame online, realizate cu ajutorul lui Marius Haranguș (autor al revistelor Integrame Integrame, Rebus Total și Magic Maxim).

Prima persoană care ne trimite print screen cu integrama rezolvată primește cadou un set de cărți Superscrieri.

REZOLVĂ AICI INTEGRAMA LUNII

——————————–

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA, SAVANTGARDE ȘI CĂRTUREȘTI PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.