8/8: Superscrierile Lunii August


Data publicării: 08/08/2018

Luna august ne-a adus multe surprize plăcute și neplăcute pe plan social, politic, economic, cultural/educațional. Jurnaliști neobosiți ne-au ținut la curent cu poveștile care ne influențează lumea, fie că ne dăm seama sau nu. Te invităm să citești selecția de materiale a ultimei luni de vară, în care regăsim personaje noi sau ipostaze noi ale unor oameni cu diverse puteri. Puterea ta constă în felul în care alegi să-i încadrezi sau nu în continuare în propria ta poveste. Căci, de jucat un rol, fiecare o va face în continuare.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.

 

SUPERSCRIERILE LUNII AUGUST

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

Curiosul caz al Rodicăi Nica, fata care a ajuns prim-ministrul României
Ionuț Stănescu (Recorder.ro)
https://goo.gl/EAv9ew


Există și români care atunci când o văd pe Viorica Dăncilă la televizor nu îl zăresc pe Dragnea în spatele ei, suflându-i ce să spună, dându-i coate când să aprobe, când să nege și când să se îndepărteze de periculosul pupitru cu microfoane. Ci o văd doar pe Rodica Nica, fosta lor colegă de liceu din Ploiești. Fata prietenoasă, comună, mediocră la învățătură, la fel ca ei, alături de care au împărțit băncile Liceului „Mihai Viteazul”, la sfârșitul anilor ’70.

 


LIVE VIDEO: Protestul Diasporei
Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului)
https://goo.gl/QwB8ec

Pe 10 august, 100 000 de oameni s-au adunat în București, Piața Victoriei, pentru a participa la Protestul Diasporei. Transmisiunea live a lui Vlad Ursulean este o mostră a realității în care forțele de ordine au degenerat un protest pașnic într-un haos violent, soldat cu victime.  

 


Mi-am petrecut noaptea la urgențe, cu oamenii bătuți de Jandarmeria Română
Iulia Roșu (VICE România)
https://goo.gl/qPrwzD

E 1.00 dimineața și pe ușa spitalului de Urgențe Floreasca intră doi paramedici care împing un pat mobil în care zace un băiat cu gâtul imobilizat. N-are mai mult de 25 de ani. Poartă un tricou cu #muiepsd. E ușor să-i recunoști pe oamenii care au ajuns aici după protestul anti-PSD din 10 august, în care intervențiile jandarmilor au dus la peste 400 de oameni care au avut nevoie de îngrijiri.


FOTOJURNALISM: Protestul Diasporei
Fotografii de Adrian Catu, Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi (Documentaria.ro)
https://goo.gl/SyUXbH

Vezi aici toată seria de fotografii Documentaria din seara de 10 august.


Avocații elevilor
Georgiana Ilie (Școala9)
https://goo.gl/KFkrGJ

Interviu cu Mihai Tănase, 15 ani, președintele asociației elevilor-activiști din Constanța care a dat în judecată primăriile pentru a cere respectarea drepturilor prevăzute de lege ale elevilor: „Ideea e că, la început, înainte să începem demersul acesta, erau doar vreo patru primării care acordau burse școlare, printre care nu se afla și municipiul Constanța. După ce am început să vorbim noi despre asta, s-a ajuns la 37 de primării. Și vrem să ajungem să fie toate 70.”


INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Cum face Dragnea jr bani în vremea molimei
Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan (Libertatea.ro)
https://goo.gl/ZAyJm5

Ziarul Libertatea continuă dezvăluirile, bazate pe documente oficiale, despre cei care profită de pesta porcină africană. „Valentin Dragnea nu doar că a scăpat de porci, dar și-a și rotunjit conturile într-un mod greu de imaginat”, descrie un producător de carne povestea firmei din Teleorman a băiatului liderului PSD.
Vezi aici toată seria de investigații.


Despăgubiri? Când o zbura porcul
Matei Bărbulescu (PressOne)
https://goo.gl/HDQudT

În localitățile afectate de pesta porcină, autoritățile nu le explică oamenilor de ce sunt omorâți porcii sănătoși, dacă și când vor fi despăgubiți și ce să facă pentru a se pune din nou pe picioare. Lăsați de izbeliște, țăranii ajung să creadă în conspirații dubioase. Așa stau lucrurile și la Gropeni, satul din județul Brăila unde se află cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa, cu 140.000 de animale.


Licu Nemuritorul
Ionuț Dulămiță (Scena9)
https://goo.gl/PFipyB

Liviu Canțer – zis și „Licu” – are 94 de ani. De curând, a pornit în turneu prin țară cu „Licu, o poveste românească”. Documentarul în care el e personajul principal a intrat de vineri, 24 august, în cinematografele din România, la un an după ce-a luat marele premiu la Festivalul Dok Leipzig. […] N-a vrut să-și recunoască singurătatea din film și ne-a lăsat impresia că trăiește o continuă minune.

——–

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU SUSȚINERE!