8/8: Superscrierile Lunii Mai


Data publicării: 16/04/2018

În fiecare zi de 8 ale lunii pregătim împreună cu juriul și cu membri din comunitatea Superscrieri o listă de 8 recomandări lunare de super materiale din noul jurnalism românesc.

Așa, vom vorbi mai mult despre materiale valoroase și autori pe care îi apreciem, iar tu vei ști că la noi găsești permanent scurtături către ei. Te invităm să le urmărești și să-ți inviți toți amicii să o facă.

*Mulțumiri super-speciale acelor super-jurați neobosiți, care au răbdare să tot crească idei alături de noi!

SUPERSCRIERILE LUNII MAI

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

„Ca pe tine însuți”, Diana Meseșan (SCENA9)
https://goo.gl/mggN8R


I-a spus preotului că s-a simțit părăsit de el. „Am avut nevoie ca pentru cinci minute să îți pui reverenda deoparte și să mă întrebi 
Mă, tu ce mai faci? Cum ești? M-am apucat de plâns. O simțit și el chestia asta, că nu o făcut ceva ce ar trebui să facă. I-am spus: Ți-am simțit lipsa foarte mult. Dar degeaba. Fișa poștului e atât de mare și de grea încât nu poate să renunțe.

 


Viața familiilor despărțite de gratii: „Fetiţa mea îmi spune ea mie să fiu puternică, că o să vin acasă repede”, Andrada Lăutaru (emisiunea Din Interior, Digi24)
https://goo.gl/1dxtGe


În România există peste 13.000 de copii care au cel puţin un părinte după gratii. Nu există o cifră exactă, pentru că nimeni nu se interesează de soarta lor. Din închisoare, părinţii pot vorbi cu copiii lor la telefon, prin scrisori sau când aceştia reuşesc să vină să îi viziteze. Plicul unei scrisori devine şi suportul pentru cadourile achiziţionate la suprapreţ de la magazinul din penitenciar. Marineaţă Jennifer, o mamă în vârstă de 28 de ani, închisă la Penitenciarul de la Târgşor, îi scrie săptămânal fiicei sale.

 


„Frații Onyejekwe din Măeriște”, Valentin Șchiopu (PressOne)
https://goo.gl/zvERKS

Soții Mariana și Aniemeka Onyejekwe împreună cu cei trei copii ai lor, Okwudi (care atunci avea aproape 6 ani), Chike (4 ani) și Nneka (1 an), se instalau la capătul unei ulițe neasfaltate, tocmai la ieșirea din satul natal al româncei. Apariția lor a produs rumoare și o curiozitate de neînfrânat. Doar i se spusese Marianei, când plecase la Cluj, să o ia la sănătoasa dacă vede un negru pe stradă.


 „Trecutul lui Dragnea (I)”, Cristian Delcea & Mihai Voinea (Recorder.ro)
 https://goo.gl/CNrabu

Tânărul Liviu Dragnea a deschis o cârciumă în satul soției și apoi s-a extins în satele din jur. A fost taximetrist de marfă cu un ARO făcut din bucăți. A vândut bere la halbă în birturi comunale improvizate în casele unor țărani, în camerele de la drum. A preluat de la stat un hotel și mai multe restaurante în locație de gestiune, iar mai apoi s-a făcut stăpân peste ele.

 


 De ce o iubim și de ce o urâm pe Laura Codruța Kövesi”, Ioana Burtea, (Decât o Revistă)
 https://goo.gl/Zb8cgX

foto Alex Gâlmeanu

Presa străină i-a acordat lui Kövesi o atenție neobișnuită pentru un magistrat. The Economist anunța că în România a început o operațiune de „curățare”. The Guardian scria despre „cruciatul anticorupției”, „femeia care conduce lupta pentru a curăța guvernul”. Iar BBC remarca că șefa DNA este „un star controversat” al anticorupției, care a obținut încrederea publicului și poate puțin prea multă putere.


„Președintele, Baronul și Șeful. Marea schemă națională de fraudare a fondurilor locale”, Bianca Felseghi & Codruța Simina (PressOne)
https://goo.gl/ZZ31YB

Cee ce urmează să citiți este o schemă de fraudare a banilor publici. Are valoare de exemplu și poate fi reconstituită, la o adică, în mai toate județele. (…) Descoperirea în boscheți a laptopului de cancelarie de la Cosniliul Județean a putut confirma informații obținute din interceptări telefonice.


„Caragiale n-a vrut să răspunză – dezvăluirea secretului lui nenea Anghelache”, Florin Iaru (Dilema Veche)
https://goo.gl/1krRx9

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 118 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul,zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache.

 


INTERVIU EXCLUSIV cu Elena Udrea: “Netflix îmi dă un milion de dolari ca să facă un serial cu mine!”, Raed Krishan, Costin Ștucan (Gazeta Sporturilor)
https://goo.gl/LA9Mia

Eu? Păi, eu mă întorc în ţară! Alina (n. red. Bica) are afacere aici, s-a pregătit din timp, Radu (n. red. Mazăre) mi-a zis că el nu mai poate trăi în România, dar eu sunt altfel. Mă voi întoarce curând!”

——–

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNII MARTIE & SUPERSCRIERILE LUNII APRILIE

Mulțumim susținătorilor noștri, Monday Memo, IQads, Pagina de Media.