8/8: Superscrierile lunii martie


Data publicării: 08/03/2019

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Medlife.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și recomandăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.

 

SUPERSCRIERILE LUNII MARTIE

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

Viața de container a vietnamezilor aduși în România să-ți izoleze blocul
Adina Florea, fotografii de Mircea Topoleanu (VICE România)
https://bit.ly/2UpbL8k

În curtea unui depozit din Sălăjan, cartier la marginea Bucureștiului, în jur de două sute de vietnamezi își încep dimineața la șase. Ies pe rând din containerele modulare în care sunt cazați, în aceeași curte unde sunt parcate camioane și sunt depozitate materiale de construcții.


De ce școlile profesionale nu au succes, deși asigură meserii bănoase?
Mihaela Brazdeș (DIGI24)
https://bit.ly/2WUVZi2

Alături de legislaţia care se schimbă de la o lună la alta, una din marile probleme ale firmelor din România este lipsa forţei de muncă. În multe domenii, patronii se plâng că nu găsesc muncitori calificaţi. În construcţii, unele firme au adus lucrători din Filipine, Vietnam şi Indonezia. O soluţie a acestei crize ar putea veni din sistemul de educaţie, dacă oficialii ministerului ar reconsidera rolul şi importanţa şcolilor de meserii.


Copilărie sub anestezie 
Paula Herlo (România, te iubesc/PRO TV)
https://bit.ly/2OZlHiF

Intrăm astăzi într-un univers incredibil de crud și dureros, în care mii de copii sunt sedați în centre de plasament, fără să aibă probleme psihice.
Este o practică în sistem, iar cei care lucrează acolo spun că e o metodă de a face față lipsei de personal. 5.700 de copii iau cocktail-uri de patru medicamente antipsihotice sau antidepresive, care îi ţin moleşiţi sau chiar adormiţi. Cu anii.


PSEUDOMEDICINĂ! Clinica lui Becali face terapie cu vâsc pentru bolnavii de cancer
Alexandra Nistoroiu (Libertatea)  

https://bit.ly/2UqNC1d

În medie, zi de zi, trei bolnavi de cancer fac hipertermie totală la clinica Imunomedica. O spun chiar managerul şi directorul medical al clinicii. Hipertermia totală înseamnă o febră indusă în tot corpul cu speranţa că va distruge celulele canceroase. Nicăieri în lume medicii nu tratează astfel cancerul, pentru că nu au dovezi că această terapie ar funcţiona. Tot la clinica lui Becali, bolnavii în faze terminale încearcă să-şi mai cumpere câteva zile de viaţă şi dau zeci de mii de lei pe ”laser intravenos”, o terapie bizară despre care oncologii americani ştiu încă din anii 70 că nu funcţionează.


Vizual de Cynthia Loris

Soluții împotriva violenței: ordinul de protecție
Oana Sandu (DoR)  

https://bit.ly/2OTFyQz

În 2016, un grup de lucru format din oameni din justiție, ministere, poliție și ONG-uri a dezbătut o posibilă modificăre. Atunci, reprezentanții poliției au spus că nu sunt de acord cu preluarea responsabilității ordinelor de protecție de urgență, pentru că măsura le‑ar îngreuna munca. Timp de doi ani, nu a existat o rezoluție, în mare parte din cauza schimbărilor politice în guvern. Apoi a fost ucisă Nicoleta Botan.

+++ Din martie, Oana Sandu scrie despre cum putem găsi, ca societate, soluții împotriva violenței în familie. Caută idei ale organizațiilor neguvernamentale, ale sistemului public și ale specialiștilor despre cum putem preveni și combate violența domestică. Te poți abona la noul ei newsletter bilunar aici


Monstruoasa coaliție care l-a transformat pe elevul bătut de preot din victimă în acuzat
Diana Oncioiu, fotografii de Octav Ganea (Dela0.ro)
https://bit.ly/2uUyMkl

CAZUL URECHEA. Știrea că un preot-profesor de religie a agresat un copil de 10 ani a făcut turul internetului și al televiziunilor, indignând publicul. Dar pentru că băiatul bătut e rom și penticostal indignarea s-a estompat, apoi s-a transformat în acuzare pe fondul unor false “dezvăluiri” livrate în publicații apropiate Bisericii Ortodoxe. Așa a început să se arate cu degetul spre victimă și părinții săi. La operațiunea de maculare participă cu sârg și structurile locale – primăria, școala, inspectoratul și mitropolia ortodoxă.


podcast Pe Bune #45: Iv cel Naiv
Andreea Vrabie (Pe Bune)
https://bit.ly/2IldiF2

Pentru omul din spatele pseudonimului Iv cel naiv este important să păstreze în continuare libertatea pe care i-o oferă anonimatul. Iv cel naiv a apărut în momentul în care a început să scrie poezii pentru oamenii dragi din viața lui și, la insistențele iubitei lui de atunci, a decis să le publice pe un blog care a început să fie urmărit de din ce în ce mai mulți oameni. Deși spune că un scriitor ar trebui să fie responsabil doar pentru emoțiile pe care le provoacă în cititori, existența unui public l-a făcut să simtă responsabilitatea de a scrie în continuare și astfel a ajuns să publice patru cărți de poezii.


Selly Supreme
Irina Tacu, fotografii de Alex Gâlmeanu (DoR)
https://bit.ly/2U72P29

Mă gândesc că e posibil ca fericiții de pe peron să fie printre cei peste 1,95 milioane de abonați la canalul lui de YouTube (UPDATE: pe 18 martie, cifra a depășit două milioane); printre cei care aduc zecile de milioane de views la piesele pe care le scoate cu gașca lui de vloggeri 5GANG și le urcă în #trending; printre cei 894.000 care îi urmăresc contul de Instagram; printre cei 225.000 care îl urmăresc pe Facebook (mai sunt copii acolo?); printre miile care și-au adus părinții de mână în săli polivalente din țară când a fost în turneu anul trecut; printre cei care-l adoră; printre cei care se întreabă „băi, cum a reușit?”.

——–

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. 

——–