8/8: Superscrierile Lunii Septembrie


Data publicării: 08/08/2018

Luna septembrie în topul Superscrierilor aduce câteva analize despre „atentate” la fondurile de bani publici, categorii defavorizate și forțe emoționale și sociale care ne sculptează ca indivizi și ca grupuri. Jurnaliști neobosiți ne-au ținut la curent cu poveștile care ne influențează lumea, fie că ne dăm seama sau nu. Le mulțumim și te invităm să citești lista noastră de recomandări lunare.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.

 

SUPERSCRIERILE LUNII SEPTEMBRIE

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

Documentar „Proxeneții ciupercilor”

Mircea Barbu, NCN România

 

O anchetă realizată de NCN și „Corriere della Sera” vă dezvăluie, în premieră, mafia din spatele traficului de ciuperci din România spre Italia. La mijloc sunt sute de milioane de euro și oameni care trăiesc în colibe improvizate prin creierii munților. Mii de copii, bătrâni și femei, printre care și minore gravide, sunt prinși în plasa acestor traficanți de deznădejde.

 


Aveți grijă de copii (partea a II-a)

Elena Stancu, Teleleu.eu
https://goo.gl/Qivwop

Multă vreme îmbrățișările și declarațiile mi s-au părut ridicole, ca într-un film american în care actorii sună fals atunci când își spun replicile. Nici eu, la rândul meu, n-am spus ușor „Te iubesc“ în viața mea de adult. Nu mi-am arătat afecțiunea pentru cei pe care-i iubeam, nu mi-am găsit cuvintele și n-am reușit nici până azi să-i spun mamei mele „Te iubesc“.  

 


Verificat de Europa FM. Este referendumul pentru redefinirea familiei „o investiție în viitorul copiilor?”

Anca Simina, Europa FM
https://goo.gl/UfWRhW

Înainte ca Guvernul să stabilească și cât va costa exact referendumul, PSD a insistat în Parlament că nu va fi vorba de o cheltuială, ci despre „o investiție”.

Iată argumentul senatorului PSD Titus Corlățean: „De ce un referendum? A apărut o acuză că se cheltuiesc milioane și milioane degeaba. Nu avem cum să vorbim despre o cheltuială pentru că este cea mai bună investiție a societății pentru viitorul copiilor noștri, pentru progresul său, pentru a obliga statul – da, pentru a obliga statul! –, prin normă constituțională, să adopte după revizuire măsuri active socio-economice de susținere a familiei. În niciun caz acest demers nu poate fi privit drept o cheltuială, ci drept o investiție.”


Bilanțul verii în Capitala distracției: peste 6 milioane de euro pe festivaluri, târguri și spectacole

Mihai Voinea, Recorder.ro
https://goo.gl/LQ6kFn

 

A fost o vară lungă în orașul București. Prin piețe, piațete și parcuri s-a cântat fără oprire muzică populară, s-a mers pe picioroange, s-au organizat ateliere meșteșugărești, bâlciuri aniversare și defilări patriotice. Acum, odată cu demontarea scenelor și încheierea sezonului cald, tragem linie și achităm nota de plată: 6,2 milioane de euro!


Spitalul meu de stat

Victor Ilie, Mihai Munteanu (editor), RISE Project
https://goo.gl/sS4ByU

Am găsit o rețetă medicală de succes:

Conduce un spital mare la noi, dar îl căpușează cu un offshore din Cipru, pe mână cu un executiv dintr-o corporație americană, deturnând bani de la guvernul norvegian ca să-i testeze de hepatită pe românii săraci.

În centrul ecuației se află profesorul Adrian Streinu-Cercel de la Instututul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.


Bandă desenată: Partidul Boschetarilor din România

Sorina Vazelina, Scena9
https://goo.gl/G7hnEs

În timp ce autoritățile tocmai au achitat nota de plată de vreo 7 milioane de euro pentru fântânile decorative din centrul Bucureștiului, pe străzi, prin parcuri, cotloane sau scări de bloc, așteaptă iarna nenumărați oameni fără adăpost. Nenumărați, într-un sens cât se poate de literal: nicio instituție a statului care se ocupă de protecție socială nu știe cam câți oameni ai străzii trăiesc în București sau în toată România. Carusel este una dintre cele mai active dintre aceste organizații în acest sens.


Dacă ai o boală psihică, nu înseamnă că ești nebun, cum zice PSD-istul Darius Vâlcov

Liana Fermeșanu, VICE România
https://goo.gl/SjD5s4

Consilierul de stat al Prim-Ministrului, Darius Vâlcov – condamnat la opt ani de închisoare, în primă instanță – a postat de curând pe Facebook un document cu date medicale confidențiale care aparțin unuia dintre protestatarii #rezist, Sandu Matei. Pe lângă încălcarea dreptului fundamental la viața privată și a celui legislativ care privește confidențialitatea datelor personale, Vâlcov a reușit totuși să nască și o dezbatere necesară: ce înseamnă, de fapt, să ai un diagnostic pus de către un psihiatru, într-o țară în care să mergi la terapie îți atrage automat eticheta de „nebun”.


Cum a rămas cu 10 august

Casa Jurnalistului
https://goo.gl/m3jgEU

Bilanțul protestelor din 10 august, când „un partid a abandonat promisiunile electorale ca să-și salveze liderii corupți de la pușcărie, declanșând cele mai mari proteste de după revoluție”.

——–

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM,

BRD – Groupe Société Générale PENTRU SUSȚINEREA STRATEGICĂ A ÎNTREGULUI PROIECT SUPERSCRIERI

MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU SUSȚINERE MEDIA.

——–

P.S. Nu uitați, aplicațiile la Premiile Superscrieri #8 sunt deschise până la finalul anului, cu premii mai multe și mai mari. Detalii aici. Gala de Premiere va avea loc în primăvara lui 2019, iar pentru 17-18 noiembrie 2018 pregătim mini-congresul de new journalism Zilele Superscrieri ed. II. Detalii în curând.