Câștigătorii Premiilor Superscrieri #7


Data publicării: 21/11/2017

foto: Adi Bulboacă

Noua generație de jurnaliști și autori de non-ficțiune este mai pusă pe treabă ca oricând și demonstrează, prin realizările din ultimul an, că presa românească de calitate nu mai este un mit. La ediția #7, competiția Premiile Superscrieri a adunat cele mai multe materiale de impact de până acum, oferind juriului o misiune grea.

Tudor Mușat, moderatorul Galei Superscrieri #7, a anunțat aseară, pe scena Teatrului Național București, cele douăzeci și nouă de premii oferite în cadrul ediției, împreună cu juriul Superscrieri, cu patronul acestei ediții, BRD – Groupe Société Générale și cu ceilalți parteneri.

Evenimentul de decernare a fost trasnmis LIVE și poate fi urmărit pe Scena9 și FFFF (transmisiune realizată de super-echipa video True Art Promotions).

La Gală au participat, ca invitați speciali, doi pionieri ai jurnalismului independent, Natalia Anteleva și Paul Steiger, fondatorii unor proiecte de notorietate: Coda Story și ProPublica. Paul are la activ nu mai puțin de 16 premii Pulitzer cu Wall Street Journal și 4 cu ProPublica, iar Natalia a reușit să arate lumii întregi adevărata situație a drepturilor omului în țările lovite de criză. Ambii au vorbit despre meseria lor în cadrul Zilele Superscrieri – mini-congres de New Journalism (înregistrarea dezbaterii).

Paul Steiger (ProPublica):Fac jurnalism de mai bine de o jumătate de secol și totuși mă uimește în continuare energia, inteligența și curajul pe care îl aduc oamenii acestei meserii. Aceste premii au ilustrat exact asta, și au adus la lumină o gamă largă de probleme. De la cele foarte locale, un jurnalism necesar și greu de susținut, pe care vă admir că-l lăudați și premiați, până la o problemă care e, desigur, specifică României, dar în același timp este una cu bătaie universală, și anume cine se poate căsători și cine nu.”

Natalia Antelava (Coda Story): „Sunt din Georgia și deși am lucrat o mare parte a vieții mele în media internațională, unde e mult mai ușor decât să lucrezi în media locală, știu ce se întâmplă în țara mea foarte bine și toți prietenii mei sunt acolo. Voi sunteți cu 10 ani înaintea noastră. Și în același fel în care ce a creat Paul cu ProPublica a fost o inspirație pentru atâția dintre noi, ce faceți voi aici ar trebui să fie o inspirație pentru mulți din regiune, și ar trebui să fiți mândri de asta și să creșteți mai departe.”

„Zilele Superscrieri – mini-congres de New Journalism” s-a întâmplat în weekendul de dinainte de gală și a fost co-creat cu peste 20 de redacții, inițiative & ONG-uri de jurnalism din România. Punctul culminant a fost reprezentat de o ediție specială a Cercului de Donatori, prin care s-au adunat peste 23.000 de euro donații pentru patru inițiative care și-au pitch-uit proiectele către publicul din sală: Factual, Să fie lumină, Acasă – The Film și Recorder. Pitch-ul poate fi urmărit aici: https://goo.gl/ru1prF. Un alt eveniment important a fost Masterclass-ul despre noul jurnalism și relația cu publicul: https://goo.gl/7gfDyy.

CÂȘTIGĂTORII SUPERSCRIERI 2017


SUPERSCRIEREA ANULUI
 (premiul cel mare, în valoare de 1000 de euro, susținut din donații private de comunitatea Romanian Business Leaders) a fost câștigată de RISE PROJECT, pentru seria de 10 investigații „Liviu Dragnea” 

Mihai Munteanu, RISE Project, a câștigat și unul dintre cele două premii onorifice „Editorul anului”, pentru contribuția adusă la această serie de investigații: „E veselie cu premiul cel mare pentru că la concursul ăsta participă textele cele mai bune. Ale noastre sunt destul de aride și impersonale, cu nume, sume și fapte plus acele câteva constrângeri de exprimare care închid prezumțiile. Încercăm dintotdeauna, însă, să îmbunătățim narativul ca să valorificăm cât mai bine documentarea. Fiecare subiect de-al nostru e un film, o carte, o poveste care închide cercul și produce efecte timp de ani. Aseară a fost un alt semn că ne mișcăm în direcția bună.” 

PREMIUL JURIULUI (300 euro, din taxa de participare la competiție): reportajul „Cutremur în orașul vulnerabil” – Georgiana Ilie, Decât o Revistă

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS – premiile I în valoare de 500 de euro fiecare

PORTRET
categorie susținută de FAN Courier
PREMIUL I: „MODELE de CURAJ. Greti, îngerul speranţei”– Valentin Șchiopu, PressOne

PREMIUL II x 2: „Muzicant, om, civilizație” – Delia Marinescu, Casa Jurnalistului și „„Medic la sat. Scor 1:6” – Polina Cupcea, Oameni și Kilometri (Republica Moldova)

PREMIUL III: „[Colectiv] Invizibilă nu pot să devin” – Oana Sandu, Decât o Revistă

REPORTAJ
categorie susținută de Orange România
PREMIUL I: „Ciori versus porumbei” – Andrada Fiscutean & Sorina Vasile, Decât o Revistă

PREMIUL II: „Noi aici suntem universali” – Vlad Odobescu, Decât o Revistă

PREMIUL III: „Internatul testamentar” – Polina Cupcea, Oameni și Kilometri (Republica Moldova)

OPINIE – New Media & Blogging
categorie susținută de Kaufland România
Premiul I: „Mic tratat de auto-manipulare” – Vlad Andriescu, Start-up.ro

PREMIUL II: „Du-te, vino” – Alex Tocilescu, Decât o Revistă

PREMIUL III: „Ura de după taste şi experimentul Marinei Abramović, femeia care s-a transformat de bunăvoie într-un obiect” – Ruxandra Burcescu, Republica & „Buzduganul democrației” – Alin Fumurescu, PressOne

INVESTIGAȚIE
PREMIUL I: Seria de 10 materiale despre Liviu Dragnea – RISE Project

PREMIUL II: „Trafic de viață și moarte” – Victor Ilie, RISE Project

PREMIUL III x 2: „Raiul funcționarilor” – Cristian Delcea & Mihai Voinea, Recorder & „Retezat. De Schweighofer” – Ovidiu Vanghele, Centrul de Investigații Media

TV & VIDEO-JURNALISM
categorie susținută de Rogalski Damaschin
PREMIUL I x 2:Datori pe viață” – Alex Nedea & „Despre viață și alte nimicuri”  – Andrei Ciurcanu, episoade „În premieră”, Antena3

PREMIUL II: „Experimentul Lehliu” – Cristian Delcea & Mihai Voinea, Recorder

PREMIUL III: „Nicolae Simatoc. Variațiuni pe un nume” – Violeta Gorgos, TVR

PREMIUL SPECIAL SUPERSCRIEREA CITITORILOR – premiu susținut în totalitate de public: cel mai votat material din cele 35 de nominalizări, premiat cu banii adunați din vânzarea cărții Superscrieri: reportajul „Ciori versus porumbei” – Andrada Fiscutean & Sorina Vasile, Decât o Revistă

PREMIUL SPECIAL PENTRU FOTOJURNALISM
Jurizat de Bogdan Dincă, Petruț Călinescu & Stoyan Nenov și susținut de Enel România:
Ioana Moldovan, „A country doctor and her calling” (ioanamoldovan.com & New York Times) – atât premiul juriului, cât și premiul de popularitate al publicului

PREMIUL SPECIAL ACTI-VLOGGERUL ANULUI – creat în parteneriat cu Bitdefender, din dorința de a încuraja vocile tinerilor care au potențial de a schimba atitudini și percepții prin vlogging (jurizat împreună cu Laura Ionescu/Luluts.ro): Levi Elekes

Membrii juriului s-au recuzat în situațiile de conflict de interese. Juriul Superscrieri 2017: Teodor Tiță (președintele juriului), Dan Duca, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Luiza Vasiliu, Marius ComperMona Dîrțu, Mihnea Măruţă, Oana Giurgiu, Paul Radu, Robert Schwartz, Vintilă Mihăilescu și Vlad Mixich.

„Juriul a avut o misiune teribil de complicată. La stabilirea ierarhiilor finale, a fost nevoie să mergem până la un nivel de detaliu de care nu aveam nevoie în trecut, când câștigătorii erau la distanță mare de următorii clasați. Asta e o veste bună. Partea sănătoasă a presei românești se întărește după ani de declin și fiecare text sau video înscris la concurs e o dovadă fermă și ușor de verificat.”  Teodor Tiță, director de știri Europa FM, președintele juriului

6 PREMII ONORIFICE, în afara categoriilor de concurs:

VEZI FOTOGRAFII DE LA GALĂ

Le mulțumim tuturor celor care fac, an de an, ca Superscrieri să se întâmple. Ediția actuală nu ar fi fost posibilă fără susținerea partenerilor și prietenilor:

Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends for Friends (FFFF.ro), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității: BRD – Groupe Société Générale, a patra oară patron al ediției, partenerul FFFF în oferirea celor 15 Burse Superscrieri pe tema educației și în publicarea cărții: „Superscrieri: drumul generației noastre”; Avon Cosmetics România, sponsor principal pentru al patrulea an și susținătorul a 12 Burse Superscrieri pe tema violență domestică.
Sponsori de categorie și susținători de bază a premiilor: Romanian Business Leaders, Orange România, FAN Courier, Rogalski Damaschin Public Relations, Kaufland România, ENEL, Bitdefender și inițiatorul FFFF, Friends\TBWA.
Printre susținătorii media se numără:Radio România Cultural, Marie Claire, Cosmopolitan, IQads, Dilema Veche, The Institute, Scena9, Hotnews, Șapte Seri, Republica.ro, IGLOO Media, Decât o Revistă, The Power of Storytelling, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Frontline, Think Outside The Box,  România Pozitivă, Cărturești, Editura Humanitas, Editura Publica, Zelist și mulți alții.

Video-mapping la gală: Aural Eye Visions Studio
Cadouri câștigători: Tea Forte România, Editura Publica, Editura Humanitas, Catleya, Heidi România

After-party

Control Club

Sprijin punctual (și concis): iVox, Mediatech, StudioPLot, Mavericks, Zelist, Beautyfood, Sbang, Silviu Bratosin (3DLP)

Super mulțumim Silent Strike & Dan Basu și Raul Gheba, pentru cele două super-intervenții artistice.

Fundația Friends For Friends îi invită pe cei interesați de susținerea proiectului pentru 2018 să se alăture în continuarea celor 3 direcții principale Superscrieri: Premiile Superscrieri, Programul de burse jurnalistice pe diverse tematici de interes social, Seminariile și atelirele de bune practici.