Câștigătorii Premiilor Superscrieri, ediția a IV-a


Data publicării: 27/11/2014

Cea mai așteptată competiție a anului, de susținere a jurnalismului narativ și a scrierilor de non-ficțiune din România, a încheiat pe 26 noiembrie cea de-a patra ediție. Inițiativa Premiile Superscrieri, non-ficțiuni care schimbă lumea, a adunat la Gala de Premiere pe unii dintre cei mai buni autori de gen din țară, precum și susținători.

Aseară, împreună cu juriul Superscrieri și cu patronul acestei ediții, BRD – Groupe Société Générale, am anunțat câștigătorii în cadrul evenimentului de gală, organizat la ArCub.

 

SUPERSCRIEREA ANULUI

„Bruce Lee, Regele Canalelor”, Radu Ciorniciuc (Casa Jurnalistului)

“[…]”, Luiza Vasiliu (Decât o Revistă)

PREMIUL JURIULUI

RISE Project – pentru misiune publică

reportaj11-570x240locul I

„Transnistria. Republica torturii”, Lina Vdovîi (Casa Jurnalistului)

locul II

„Bruce Lee, Regele Canalelor”, Radu Ciorniciuc (Casa Jurnalistului)

locul III

„Mândrie și Beton.  Povestea de succes a celor plecați la muncă în străinătate.”, Ioana Călinescu

proiect independent

 

portret1-570x237locul I

„Dincolo de ceață”, Sintia Radu (Esquire)

locul II

„Împăratul din Năvodari”, Vlad Odobescu (Casa Jurnalistului)

locul III

„Visul lui Rodion”, Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului)

eseu11-570x239

locul I

„Amurgul secolului Beligan”, Cristian Delcea (Adevărul)

locul II

„Război și pace. Pe drumul lui Franz Ferdinand, la o sută de ani de la scânteia Primului Război Mondial”, Gruia Bădescu (Decât o Revistă)

locul III

„Colecția de alegeri”, Oana Sandu (Decât o Revistă)

opinie1-570x240

locul I

„Țara din capul lor”, Anca Simina (Gândul)

locul II

„Săracii, vinovați din oficiu?”, Victoria Stoiciu (Contributors)

locul III

„Lăsați copiii să fugă de-acasă!”, Viorel Ilișoi (Jurnalul Național)

 

fotojurnalism1-570x238locul I

„Young Mothers”, Cîrlig Ioana

locul II

„Romania îmbătrânește”, Laurențiu Diaconu-Colintineanu, Ioana Moldovan

locul III

„Aruncă-ți țigara!”, Egyed Ufó Zoltán

Competiția Premiile Superscrieri a pornit în 2011 cu misiunea de a aduce un tribut acelor autori care, prin forța scriiturii lor, prin originalitate și onestitate, încă mai spun, în România, poveștile care contează. Astăzi, după 4 ani de existență, funcționează ca o motivație pentru felul în care scriu acești autori și, ca efect, ca un demers de ridicare a ștachetei pentru calitatea și standardele scriiturii.

_P4A9281 

“Ma bucur că un reportaj despre cei mai nefericiți dintre noi primește un premiu atât de important pentru un jurnalist la început de drum. Mă face să sper în continuare că munca mea poate schimba vieți – că eforturile mele de a-i face pe oameni să înțeleagă lumea în care trăiesc nu sunt în zadar. Asta îmi dă putere să fac în continuare jurnalismul în care cred.” (Radu Ciorniciuc, Casa Jurnalistului)

“Premiul ăsta a venit ca o cometă peste mine, exact cînd mă așteptam mai puțin. Mă bucură enorm și mă sperie în același timp, înseamnă că am intrat în liga campionilor jurnalismului, că lumea are așteptări de la mine și că aș face bine să nu dezamăgesc. Mulțumesc, Superscrieri, că mi-ați pus toată responsabilitatea asta pe umeri.” (Luiza Vasiliu, Dilema Veche)

La Gala de Premiere, eveniment moderat de același Tudor Mușat de la ultimele 2 ediții, au participat peste 200 de persoane: nominalizați la concurs, membrii juriului, presă, sponsori, dar și mulți alți susținători ai acestei competiții.

Juriul Superscrieri 2014: Mona Dîrțu – președintele juriului, Ani Sandu, Cătălin Tolontan, Cristian Movilă, Dan Duca, Daniel Mihăilescu, Gabriel Dobre, Liviu Iolu, Luca Niculescu, Marius Chivu, Mihnea Măruţă, Paul Radu, Simona Tache, Teodor Tiță, Vlad Mixich și Vlad Petreanu.

 

Ediția actuală a Premiilor Superscrieri nu ar fi fost posibilă fără susținerea partenerilor și prietenilor:

Patron al ediției actuale: BRD – Groupe Société Générale, sponsor principal – Avon România, sponsori de categorie: Orange România, Cercul de donatori/TFN România, FAN Courier, FriendsTBWA și SPV Legal –  societate profesioanală de avocați.

Super-prieteni și susținători ai galei: Editura Humanitas, Editura Publica, Tea Forte România, Crama Atelier, Antalis, AD-media, Heidi.

Susținători media: Hotnews, Șapte Seri, Catavencii, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, Esquire, Marie Claire, The Power of Storytelling, Decât o Revistă, RFI România, Blitz TV, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, România Pozitivă, IGLOO Media, Veioza Arte, Sub25, Bookblog.ro, Romaniapozitiva.ro, ziare.com