Gala Premiilor Superscrieri 2014: A sosit clipa cea mare!


Data publicării: 26/11/2014
Trofeele Superscrieri 2014 îşi aşteaptă câştigătorii

Şi a venit ziua cea mare! Cea de-a patra ediţie a Premiilor Superscrieri îşi află câştigătorii astă seară, de la ora 19:30, la Sala Arcub. Urmăriţi pagina de Facebook a Fundaţiei Friends For Friends, unde vă anunţăm cine sunt câştigătorii, de îndată ce trofeele le sunt decernate pe scena Galei Premiilor Superscrieri!

Vom afla pe rând care sunt premianţii desemnaţi de Superjuriul Superscrieri la categoriile Opinie, Eseu, Portret, Reportaj şi Fotojurnalism, apoi îi cunoaştem pe câştigătorii categoriilor speciale: Premiul Juriului şi Superscrierea Anului.

Până atunci, ca întotdeauna, vă invităm să citiţi cele mai bune lucrări de jurnalism narativ şi creaţii de non-ficţiune ale anului, nominalizate în ediţia cu numărul IV a Premiilor Superscrieri.

Spune o poveste. Schimbă lumea. Ia-o de la capăt

“Această specie de creative non-fiction, care se manifestă foarte cu aplomb în narrative journalism, aduce autorului – după un exerciţiu consistent – şi o perspectivă nouă asupra vieţii. Pentru că orice text de tipul ăsta, ca orice naraţiune creativă, e un grafic al felului în care binele câştigă. E o bătălie între bine şi rău orice poveste majoră a umanităţii. Exerciţiul ăsta te pune, inevitabil, în perspectiva de a despărţi binele de rău, de a pondera perspectiva asupra jocului dintre bine şi rău.

Jurnalismul narativ este un gen cu obligaţii morale. Cred că nu poţi fi autor, cititor sau fan al unui asemenea gen şi să fii ticălos în acelaşi timp. De asta e complicat să explicăm de ce facem „Superscrieri” şi mă bucur încă o dată că i-am dat numele ăsta, fiindcă ne obligă să ne ducem mereu mai sus – în evaluare, în alegerea juriului, în tot ce se întâmplă în jurul competiţiei.

Există un nivel de entuziasm incredibil, an de an. De fiecare dată când organizăm gala, care este un moment culminant, toată lumea este cu zâmbetul până după urechi! Şi mă simt extraordinar în ziua aia, deşi sunt foarte multe chestii de făcut. Prima ediţie am ţinut-o la un restaurant, a doua la un cinematograf, a treia la un teatru… şi în fiecare an avem ambiţia asta de a mai urca o treaptă, dar cu ideea de a nu da înapoi la anul. Asta nu mi-ar plăcea deloc. Şi chiar în plină criză am reuşit asta, deşi a fost greu uneori chiar şi să ne permitem să dăm premiile. Am zis: de aici nu tăiem, hai să tăiem din alte părţi.”

Sorin Trâncă, iniţiatorul Premiilor Superscrieri

SUPERNOMINALIZAŢII

„Jurnalism. Eseu despre deșertăciune”, Andrei Crăciun

„Amurgul secolului Beligan”, Cristian Delcea

„Perfuzii”, Cristian Lupșa

„Război și pace. Pe drumul lui Franz Ferdinand, la o sută de ani de la scânteia Primului Război Mondial”, Gruia Bădescu 

„Colecția de alegeri”, Oana Sandu (material publicat in Decat o Revista – iunie 2014)

„Țara din capul lor”, Anca Simina

„Rabdă, ascultă și taci!”, Anca Simina

„Irak sau Jihadistan?”, Cătălin Gombos

„Săracii, vinovați din oficiu?”, Victoria Stoiciu

„Lăsați copiii să fugă de-acasă!”, Viorel Ilișoi

„Mândrie și Beton.  Povestea de succes a celor plecați la muncă în străinătate.”, Ioana Călinescu

„Transnistria. Republica torturii”, Lina Vdovîi

„Mondialul săracilor”, Oana Moisil, Delia Marinescu

„Bruce Lee, Regele Canalelor”, Radu Ciorniciuc

„Pentru Eminescu, orice!”, Vlad Ursulean, Luiza Vasiliu, Vlad Odobescu

„Un boschetar cuminte”, Oana Moisil

„Dincolo de ceață”, Sintia Radu

„Am fost smardoaică”, Ștefan Mako

„Visul lui Rodion”, Vlad Ursulean

„Împăratul din Năvodari”, Vlad Odobescu

fotojurnalism1

„Young Mothers”, Cîrlig Ioana

„Aruncă-ți țigara!”, Egyed Ufó Zoltán

„Răsună valea”, George Popescu

„Romania îmbătrânește”, Laurențiu Diaconu-Colintineanu, Ioana Moldovan

„Accra catch”, Tudor Vintiloiu

—————————————————————-

Ediția actuală a Premiilor Superscrieri nu ar fi fost posibilă fără susținerea partenerilor și prietenilor:

Patron al ediției actuale: BRD – Groupe Société Générale, sponsor principal – Avon România, sponsori de categorie: Orange România, Cercul de donatori/TFN România, FAN Courier, FriendsTBWA și Sulica Protopopescu Vonica – Attorney at law.

Super-prieteni și susținători ai galei: Editura Humanitas, Editura Publica, Antalis, AD-media, Tea Forte România, Crama Atelier, Heidi, Bixel.

Susținători media: HotNews.ro, Șapte Seri, Catavencii, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, Esquire, Marie Claire, The Power of Storytelling, Decât o Revistă, RFI România, Blitz TV, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, România Pozitivă, IGLOO Media, Veioza Arte, Sub25, Bookblog.ro, Romaniapozitiva.ro, ziare.com.