Superscrierile lunii martie, Anna Constantin


Data publicării: 08/04/2023

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de Bitdefender și Kaufland.

Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări, selectate de Anna Constantin
  • un lup tânăr, despre Jurnalism 🙂
  • best of Mindcraft Stories, de Mihai Ghiduc
  • din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
  • noi produse jurnalistice marca Recorder
  • premiile onorifice Superscrieri #12
  • superscrierea lunară a cititorilor
  • cum poți să ne susții activitatea

autori din NOUA GENERAȚIE 

Invitata acestei luni este Anna Constantin, studentă la facultatea de Jurnalism, iar din ianuarie 2023 face parte din echipa Recorder.

Anna Constantin: „Presa a fost și ea în luna martie preocupată să vorbească despre femei, dar s-a concentrat mai mult pe problemele cu care ele se confruntă – statul nu pare să aibă un mecanism prin care să ajute mamele minore, abuzul în școli nu e sancționat, iar accesul femeilor la servicii medicale este întârziat. Deși niciuna dintre aceste situații nu este nouă, încă nu am învățat cum să le tratăm.

Am sperat, totuși, la un prim pas pentru a mai reduce fenomenul dependenței de jocurile de noroc. Schimbarea n-a mai venit exact așa cum ne așteptam noi, dar a adus în spațiul public o discuție pe care trebuia să o purtăm de câțiva ani deja. De la paginile formatorilor de opinie învățăm politică și cum să fim bărbați adevărați, iar autoritățile devin experte în principiul că ce nu știi, nu te afectează. Iar dacă nu te supără pensiile speciale sau dorința de a crește pragul pentru abuzul în serviciul, cu atât mai bine.”

SUPERSCRIERILE LUNII MARTIE
SELECȚIE DE ANNA CONSTANTIN


„Toate sunteți ale mele!”. Arhidiaconul și elevele de la Seminar
Alina Păduraru și Isabela Pop (Recorder)

„Combinând autoritatea unei fețe bisericești cu imaginea profesorului de gașcă, un arhidiacon de la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare și-a manipulat emoțional elevele minore, trecând din postura de diriginte în cea de prieten apropiat, care își permite să le dea mesaje cu tentă sexuală, să le toarne alcool pe gât și să se pozeze cu ele în pat.”

Reportaj | Lumea unei mame la 16 ani: „Lapte, plânsete, pamperși”. Ce (nu) face statul român pentru copiii cu copii
Oana Moisil (Europa Liberă România)

„Problema mamelor minore se regăsește în mai multe declarații publice din ultimele luni. De la distanță, pare că ceva se întâmplă. Însă la firul ierbii, promisiunile și mesele rotunde la care se discută fenomenul sunt privite cu scepticism de cei care așteaptă de mulți ani diminuarea lui.”

„Nu lucrăm cu bilet de trimitere”. De ce mor femeile din România din cauze care ar putea fi tratate
Mălina Gîndu (PressOne)

„România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din UE și continuă să se plaseze pe ultimul loc în ceea ce privește egalitatea de gen în sănătate, arată ultimul index de egalitate de gen la nivel european. Multe femei din România ajung să acceseze servicii medicale abia când e prea târziu.”

„O să fac o crimă în patru ore”. Autoritățile au ignorat semnele radicalizării adolescentului german care a ucis o pensionară la Mediaș. INVESTIGAȚIE LIBERTATEA-DER SPIEGEL
Diana Meseșan, ilustrație de Roma Gavrilă (Libertatea)

„În timpul plasamentului în România, Luca*, un copil german care a fost relocat la o familie din județul Sibiu în vara lui 2016, s-a alăturat unor grupuri online de extremă dreapta, care promovează supremația albă și violența extremă. Semnele radicalizării adolescentului, în contextul unor probleme psihice extrem de grave, au rămas neînțelese sau ignorate de cei din jurul lui. Până când a omorât un om.”

Tu îl urmărești pe George Simion pe TikTok?
Ina Constantin (Scena9)

„Am 19 ani și sunt neinițiată în politica românească. La anul, când vom avea patru rânduri de alegeri, eu voi vota pentru prima dată. Popularitatea lui Simion în rândul tinerilor m-a făcut să mă întreb: Cât de greu mi-ar fi, de fapt, să cad și eu în capcana AUR?”

Cum să devii bărbat și să ai bani: o incursiune în lumea pastilelor roșii vândute de Cezar Ionașcu
Răzvan Filip (PressOne)

„La începutul lui februarie, am decis să mă înscriu, timp de o lună, la cel mai nou curs născocit de mintea lui Cezar Ionașcu: Fă Ceva Acum. Conceput în colaborare cu Dan Dobre, creator de conținut care în 2020 a participat ca independent la alegerile pentru primăria Alexandriei și a ieșit pe locul 3, cursul costă 350 de lei pe lună (Hustler’s University cerea doar 50 de dolari pe lună) și promite că îți va revoluționa complet viața.”

Cum dă România rateu în lupta cu mirajul nociv că jocurile de noroc te scot din sărăcie
Ștefan Paiu (Panorama)

„Un român din trei se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Indiferent de contextul social, unde trăiesc și câți membri are familia lor, copiii și tinerii sunt cei mai vulnerabili la riscul de a ajunge să nu aibă un trai decent. Cu presiunea acestei perspective care le bate la ușă în fiecare zi, gata să riște, dar și hrăniți prin reclame agresive și omniprezente cu iluzia că se pot îmbogăți peste noapte doar „jucându-se”, mulți dintre ei ajung să meargă în sălile de „păcănele” sau la casele de pariuri, pentru a încerca să facă rapid niște bani.”
 

Festivalul ipocriziei. DE CE MICA „REFORMĂ” A PENSIILOR SPECIALE NU REZOLVĂ PROBLEMA SISTEMULUI
Anca Simina (Recorder)

„Cu cronometrul Comisiei Europene pe masă, PNL, PSD și UDMR au făcut, cu pensiile speciale, ce știu mai bine partidele de la putere: un minim compromis, printre cuvinte flamboaiante și replici arogante date celor care cer tăieri usturătoare. Parlamentarii par, însă, să fi uitat tocmai de cei mai speciali: ei înșiși. Pensiile aleșilor – locali sau naționali – rămân neatinse, se pot adăuga mai departe oricărui alt venit de la stat, iar noi ratăm încă o șansă de a începe de la vârf schimbarea.”

—-

Anna Constantin
Studentă în ultimul an la Facultatea de Jurnalism, Universitatea din București. A intrat în televiziune în 2020, iar timp de un an și jumătate a fost reporter la Pro TV. Din ianuarie 2023 face parte din echipa Recorder.

 

 

 


✍ Despre jurnalism
de la un lup tânăr: Mircea Pătrașcu


Tot în ton cu tema Superscrieri #12, NOUA GENERAȚIE, ne dorim să aducem niște suflu fresh în Superscrieri, așa că ne bucurăm de prezența lui Mircea, el va fi gazda newsletter-ului Superscrierile lunii, de acum încolo:
„Salut, numele meu este Mircea. Sunt student la Jurnalism (anul 3), am fost colaborator la Libertatea, unde am și publicat. Îmi plac poezia, fotografia și jurnalismul făcut cu simț de răspundere.”

În contextul evenimentelor din ultima perioada de la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării, s-a tot menționat libertatea de exprimare și cum cenzura nu își are locul într-o societate democratică. Total de acord. Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, care nu ar trebui să fie îngrădit sau reprimat în nicio circumstanță.

Cu toate acestea, în continuare se practică cenzura și/sau autocenzura, la nivel instituțional în acest caz, dar și în viața de zi cu zi. Fie că este practicată de conducere către studenți și profesori, fie o autocenzură provenită din frica de a păți ceva. Astfel, la modul general, se formează o spirală a tăcerii atât la nivelul societății, cât și în micro sistemele ei (instituții publice, comunități, grupuri etc.)

În jurnalism, cenzura încă este o practică des întâlnită, din păcate. Fie că vorbim despre interese politice care se răsfrâng asupra libertății jurnalistului, fie ea pur și simplu o cenzură la nivel intern.

Noile generații sunt conduse de un simț civic puternic și nevoia de dreptate. Cedează tot mai greu presiunilor venite din partea entităților cu autoritate și nu le este frică să vorbească, să fie avertizori ai abuzurilor.


📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

 

Mihai Ghiduc: Într-o lună în care pare că s-au lansat mai multe proiecte de inteligență artificială decât publicațiile independente care mai există în România, am încercat să scriem și de altfel de subiecte. De la trotinete electrice la urși și de la aer curat la, ei bine, zombies, cred că am acoperit o paletă destul de largă. Iată alte articole interesante publicate în luna martie pe Mindcraft Stories:

🔵 Controversa trotinetelor electrice de închiriat: mobilitate crescută, dar și risc mai mare de accidente, de Ionuț Preda
În contextul în care unele orașe europene le vor interzise, în timp ce contribuția lor la creșterea mobilității urbane e evidentă (dar și la blocarea trotuarelor), trotinetele electrice rămân un subiect controversat pentru o parte a publicului.


🔵 O companie japoneză îți promite viață veșnică. Dacă ți-o permiți, de Mihai Ghiduc
Printre multele proiecte interesante pe care le-au întâlnit la MWC Barcelona a fost și această firmă din Japonia care îți propune să folosească AI-ul pentru a crea o variantă virtuală a ta, bazându-se pe discuții și informațiile pe care le-ai lăsat online.


🔵 Urșii atacă animalele domestice fiindcă oamenii sunt neglijenți, de Adriana Moscu
Un studiu făcut de la cercetători de la Universitățile București și Ohio încearcă să înțeleagă care sunt principalele surse de conflict dintre cel mai mare carnivor al pădurilor carpatine și locuitorii din zonele montane, pentru a oferi soluții de prevenție. 


🔵 Strop de aer: un clujean monitorizează calitatea aerului în mai multe orașe din țară, de Adriana Moscu
Unul dintre cele mai interesante proiecte independente de monitorizare a calității aerului a pornit de la Cluj și se bazează pe un sistem de senzori DYI care pot fi montați și instalați de oricine.


🔵 Trei întrebări cu care am rămas după primul sezon The Last of Us, de Mihai Tița
Așteptările erau mari pentru The Last of Us și, aș spune, rezultatele au fost pe măsură – ba chiar cu niște bonusuri, fiindcă a declanșat ceva controverse. Mihai are însă niște întrebări (aproape) nerezolvate. Din fericire, vine sezonul doi.


Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

 

👉 #DEZINFORMARE Senatoarea Diana Șoșoacă a depus în Parlament un proiect care, dacă ar deveni lege, ar presupune anexarea unor teritorii aparținând Ucrainei. Veridica.ro arată cum Șoșoacă a dus în Parlamentul României exact discursul Moscovei. 

👉Telegram este cea mai mare platformă funcțională de dezinformare din Europa Centrală și de Est, în mare parte ferită de atenția publicului sau a reglementării, arată o analiză realizată de o echipă de jurnaliști din mai multe țări europene. (context.ro)

👉Jurnalista Marianna Spring de la BBC, specializată pe investigarea dezinformării online, povestește cum e să fii ținta lui Elon Musk, după ce a publicat o investigație în care arată că Twitter nu mai e capabil să-și protejeze utilizatorii de acțiunea trolilor. 

Spring povestește cum a devenit subiectul a sute de postări care îndeamnă la ură și chiar la abuz, după un singur tweet al lui Elon Musk. 

👉 …între timp, avem tot mai multe imagini sintetice pe internet – de tipul fotografiei care îl înfățișa pe Donald Trump arestat – și experții spun că avem nevoie de politici publice pentru a contracara, în viitor, efectele pe care acest tip de informare greșită le poate avea. (Fortune)


💌 Recomandare de două noi produse jurnalistice marca Recorder

 
Newsletter-ul Recorder este coordonat de Ani Sandu, jurnalist cu aproape 20 de ani de experiență în redacții precum Radio România, DOR și  Europa FM.

Ani este ajutată de Alex Enășescu, unul dintre cei mai importanți creatori de newslettere din media românească, dar și de alți oameni din echipa Recorder.

Vei primi newsletter-ul în fiecare sâmbătă dimineață și, pe lângă rezumatul celor mai importante știri ale săptămânii, acesta va conține și:
  • recomandări ale jurnaliștilor Recorder
  • povești din viața redacției și informații de follow-up despre investigațiile noastre
  • lucruri de citit, de văzut și de ascultat în timpul liber
  • linkuri către articole care te pot ajuta să-ți faci viața mai ușoară
Iar dacă vrei să fii la curent cu toate știrile importante mai des decât o dată pe săptămână, poți asculta în fiecare seară podcastul Recorder „Știrile zilei”, realizat de Filip Standavid.”

Nominalizează la premiile onorifice Superscrieri #12

La această ediție #Superscrieri12 vom oferi cinci premii onorifice prin care ne dorim să aducem recunoaștere unor autori și povești în afara categoriilor principale de concurs. 

Fie că ești autor sau cititor, te invităm să ne trimiți nominalizările tale până pe 24 aprilie.


Superscrierea lunară a cititorilor

Am creat un formular prin care ne dorim să implicăm oamenii în alegerea celor mai bune materiale de presă (text/video/audio/foto). Orice material jurnalistic care ți-a atras atenția, ți s-a părut interesant sau util, este de interes public sau pur și simplu este bine realizat, își are locul în această listă. 

Scopul nostru este de a acoperi o arie cât mai largă a presei românești și de a descoperi noi perspective. 

În fiecare lună vom alege o recomandare care va apărea în newsletter.

Poți găsi formularul chiar AICI


Vrei să ne susții?

Statul a hotărât că va redirecționa o parte din impozitele colectate către societatea civilă ca să se ocupe de nevoile societății. Adică 20% din impozitul pe profit al firmelor sau 3,5% din venitul persoanelor fizice. Așa e legea. Noi, organizațiile non-profit, ne ocupăm oricum, și recunoaștem că orice leu ajută.

Dacă vrei să ne ajuți, noi aducem creativitate și inovație în următoarele lumi:

  • O presă liberă înseamnă o societate democratică așa că susținem și premiem cele mai bune materiale jurnalistice de 12 ani. Superscrieri.
  • Dacă adolescenții învață din timp semnele violenței în relațiile lor (cu prietenii lor, cu școala sau în familie) poate o să avem o Românie mai puțin agresivă și violentă (în special cu femeile și copiii). In a Relationship.
  • Ai fi surprins câte organizații non-profit scot România din negură de mai bine de 20 de ani. Programul Policlinica de Marketing ajută aceste ONG-uri să spună poveștile lor și ale beneficiarilor lor.
  • Publicăm cele mai comprehensive materiale despre știință și tehnologie în România și punem astfel umărul la educarea științifică a României prin Mindcraft Stories.

Mulțumim că ne susții activitatea!


Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de Bitdefender și Kaufland.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.