Superscrieri

Ediția #11
2021-2022

Despre Superscrieri

Superscrieri a pornit în 2011 ca un concurs de jurnalism narativ și a devenit, în timp, un întreg ecosistem de proiecte care promoveză adevărul prin povestiri excepționale, realizate în principal de autori din presa de calitate din România.

Superscrieri e tributul pe care din 2011 încoace îl aducem acestor autori care, prin forța poveștilor lor, prin originalitate, onestitate și curaj încă ne relevă realitatea care contează, ne arată cum stau de fapt lucrurile, ne scapă de prejudecăți și stereotipii, ne emoționează, ne îmbogățesc, ne ajută să luăm decizii mai bune și să punem viitorul în noi și noi perspective.

Din aceste povestiri am aflat, în ultimii ani, de neajunsurile sistemului de sănătate, de cât de greu ne va fi la următorul cutremur, de fabricile de diplome, de abuzurile asupra pădurilor, din lumea politică sau din biserică.

Ediția curentă Superscrieri

FELICITĂRI CÂȘTGĂTORILOR EDIȚIEI #11!
Poți revedea aici livestream-ul decernării.

—-

Cuvinte cheie ale ediției: PRESA LOCALĂ, WALTER ROBINSON, SPOTLIGHT

Tema ediției #11 este PRESA LOCALĂ. Considerăm că e un moment bun să ne îndreptăm mai activ și către presa locală – care ar trebui să reprezinte un adevărat motor în menținerea democrației și a unei societăți bine educate și informate.

Astfel, am creat o nouă categorie principală de concurs pe care o dedicăm presei locale. Ne propunem să mergem pentru prima dată în țară, să-i cunoaștem pe cei care fac muncă relevantă și să-i încurajăm în demersurile lor, creând o legătură între central și local.

Invitat special. Îl vom avea alături de noi la evenimentele din București pe Walter Robinson, cel care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service.

Filmul „Spotlight”, premiat cu Oscar și la baza căruia stă investigația condusă de Walter Robinson, va fi pretext pentru vizitele noastre din local și pornirea discuției despre importanța presei locale.
Vom anunța toate aceste evenimente pe parcurs.

Principalele upgradeuri ale ediției:

 • Introducem noi categorii principale de concurs: în locul categoriei Portret introducem trei noi categorii: Presă locală, Audio/Podcast și Debut jurnalistic.
 • Valoarea premiilor aproape se dublează: Superscrierea anului/3000 de euro, iar premiile I de categorie devin 1.500 de euro
 • După 2 ediții celebrate doar online, Superscrieri merge în orașe în 2022, pentru a sprijini presa locală și a arăta că munca lor este importantă și relevantă.

Susținători Ediția #11


 • partener de creștere

 • partener de creștere

 • sponsor de categorie

 • sponsor de categorie

 • sponsor de categorie

 • sponsor de categorie

 • sponsor de categorie

 • sponsor de categorie

 • sponsor de categorie

 • sponsor de categorie

 • inițiator FFFF

Proiecte asociate Superscrieri

Bursa Superscrieri/Poqe pentru fotojurnalism

Lansăm ediția a doua a Bursei Superscrieri/Poqe (George Popescu) pentru fotojurnalism, prin care ne dorim să oferim susținere financiară și editorială unui fotograf amator, în vederea realizării și publicării primului story documentar profesionist.

Programul constă în acordarea unei burse în valoare de 1.500 euro + suport logistic și editorial, prin mentorat intensiv alături de un fotojurnalist și un reporter profesioniști (care implică ghidaj și lucru de teren) + oportunitatea de publicare și promovare a proiectului final pe platforme jurnalistice consacrate.

Bursa se acordă în memoria fotojurnalistului George Popescu (Poqe) și se desfășoară sub umbrela Superscrieri.

mai mult despre bursă
Bursa Superscrieri/Poqe pentru fotojurnalism

Edițiile Superscrieri