Superscrieri
Despre Superscrieri
Superscrieri a pornit în 2011 ca un concurs de jurnalism narativ și a devenit, în timp, un întreg ecosistem de proiecte care promoveză adevărul prin povestiri excepționale, realizate în principal de autori din presa de calitate din România.
Superscrieri e tributul pe care din 2011 încoace îl aducem acestor autori care, prin forța poveștilor lor, prin originalitate, onestitate și curaj încă ne relevă realitatea care contează, ne arată cum stau de fapt lucrurile, ne scapă de prejudecăți și stereotipii, ne emoționează, ne îmbogățesc, ne ajută să luăm decizii mai bune și să punem viitorul în noi și noi perspective.
Din aceste povestiri am aflat, în ultimii ani, de neajunsurile sistemului de sănătate, de cât de greu ne va fi la următorul cutremur, de fabricile de diplome, de abuzurile asupra pădurilor, din lumea politică sau din biserică.
Despre ediția trecută, XIII
În contextul unui an electoral extrem de important pentru democrația din România și, totodată, pe fondul unor evenimente din peisajul media care generează tot mai mult dezbateri despre independența editorială și finanțarea de proiecte editoriale de impact, ne dorim ca Superscrieri să adreseze un vechi elefant din cameră, tot mai vizibil și dureros pentru jurnalismul de astăzi.
HIGHLIGHTS
- Înscrierile la cele 9 categorii de concurs sunt deschise până pe 31 ianuarie.
- Vlad Stoicescu este noul președinte al juriului. Noi membri ai juriului vor fi anunțați curând.
- Categoria Fotojurnalism devine FOTOGRAFIA ANULUI ÎN MEDIA (MASS/SOCIAL)
- Pregătim câteva evenimente pe care le vom anunța pe parcursul ediției.
Pentru mai multe detalii, vezi secțiunea Superscrieri XIII.
Susținători Ediția XIII
Proiecte asociate Superscrieri
PRESSING – ATELIERELE SUPERSCRIERI
Împreună cu partenerul ING Bank România, propunem un program pilot de specializare dedicat jurnaliștilor din România, indiferent de vârstă și locul în care publică.
Înscrierile sunt deschise până pe 4 aprilie.
În prima parte (9-10 aprilie), jurnalista Mona Dîrțu va aborda principiile jurnalismului, pornind de la jurnalism versus „content” și trecând prin toate fazele unei documentări, redactări și editări.
În a doua parte a programului (4-5 iunie), jurnalista Alina Mărculescu Matiș (Panorama) va aborda jurnalismul economic și de business, explorând instrumente care să facă lucrul cu cifre mai simplu și mai puțin intimidant pentru jurnalist și pentru publicul lui deopotrivă, iar Valentin Tătaru (macroeconomist-șef ING Bank România) va avea o prezentare despre macroeconomie, despre cum pot fi citite informațiile date de un macroeconomist cu presa și care este relația lor.
Bursele Superscrieri pentru tineri jurnaliști din presa locală
UPDATE. Echipele bursiere selectate sunt redacțiile Observator de Covasna, Bihoreanul, Focus Press și Buletin de București. Urmează mentoratul și realizarea materialelor.
Ne dorim să încurajăm includerea și/sau profesionalizarea de tineri jurnaliști în echipele redacțiilor locale. Împreună cu Ambasada Țărilor de Jos în România lansăm acest program pentru tinerii din echipele redacțiilor locale.
Programul constă în:
– oferirea a 2 burse X 9.300 lei pentru susținerea tinerilor din cadrul redacțiilor locale în realizarea unor materiale/serii documentate în profunzime pe subiecte de interes public, local sau național
– suport editorial printr-un program de mentorat alături de reprezentanți ai două dintre cele mai de impact redacții independente de investigații: Recorder (Cristian Delcea) și RISE Project (Ana Poenariu)
– decontarea cheltuielilor aferente muncii de documentare
mai multe detaliiBursa Superscrieri/Poqe pentru fotojurnalism
BURSA SUPERSCRIERI/POQE #3 pentru fotojurnaliști amatori
UPDATE 27 februarie 2024 – juriul a deliberat și a anunțat bursiera, precum și alți finaliști ai acestei ediții.
Lansăm ediția a III-a a Bursei Superscrieri/Poqe (George Popescu) pentru fotojurnalism, prin care ne dorim să oferim susținere financiară și editorială unui fotograf amator, în vederea realizării și publicării primului story documentar profesionist.
Programul constă în:
- acordarea unei burse în valoare de 1.500 euro
- suport editorial, prin mentorat intensiv alături de un fotojurnalist și un reporter profesioniști (care implică ghidaj și lucru de teren)
- oportunitatea de publicare și promovare a proiectului final pe platforme jurnalistice consacrate.
Bursa se acordă în memoria fotojurnalistului George Popescu (Poqe) și se desfășoară sub umbrela Superscrieri.