Superscrierile lunilor decembrie & ianuarie, de Barbu Mateescu


Data publicării: 08/02/2022

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de FAN Courier și Kaufland.

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări (lunile decembrie + ianuarie), selectate de Barbu Mateescu
  • despre dezinformare, din newsletterul Misreport
  • best of Mindcraft Stories
  • newsletterul lunii

Invitatul special care a ales cele 8 superscrieri ale lunilor decembrie și ianuarie este sociologul Barbu Mateescu, nou membru al juriului Premiilor Superscrieri, ediția #11.

BARBU MATEESCU: «De ce materialele de mai jos? Citesc haotic, alternând între delicii de moment și articole care chiar mă îmbogățesc (sau în legătură cu care am iluzia asta). În lista de mai jos se află deci de toate, “something old, something new, something borrowed, something blue”. Dar nothing (prea) boring.»

SUPERSCRIERILE LUNILOR DECEMBRIE+IANUARIE
SELECȚIE DE BARBU MATEESCU


foto Octav Ganea / Inquam Photos

Marile pericole care pândesc Bucureștiul. Scenariile luate în calcul de autorități dacă planșeul degradat care susține o parte din Piața Unirii s-ar surpa la un cutremur major
Dragoș Porojnicu (G4Media)

Barbu Mateescu: „O reamintire amicală a faptului că, dacă are loc un cutremur și descoperi ulterior că ești OK, primul tău gând trebuie să fie să ajuți, chiar și necunoscuți. Numărul răniților e de așteptat să fie mult, mult mai mare decât al celor decedați. Va fi nevoie de sprijinul tău – nu vor exista zeci de mii de oameni care să apară magic și imediat, să salveze situația. Primele ore vor conta mult.”


Vor rușii război?
Teodor Tiță (Dilema Veche)

Barbu Mateescu: „Teodor Tiță, ca de obicei, descrie inspirat și cu foarte mult bun simț ce se întâmplă la est de noi.”


foto: Alamy / Profimedia

Cazul Delia-iUmor și întrebarea: De ce râd românii la glume despre femei bătute? Răspund comedianții Teo și Raul Gheba și antropologul Alexandru Bălășescu
Ana Tepșanu (Hotnews)

Barbu Mateescu: „Oameni care fac stand-up duc o discuție dificilă despre granițele umorului. Where do you stop?”


foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Investitorii ascunși din presă. PSD ține informațiile la secret, deși plătește milioane pe lunăCristian Andrei (Europa Liberă)

Barbu Mateescu: „Partidele mari au ajuns să cheltuie munți de bani, în fiecare lună, pentru a influența presa mainstream.”

Orașele care cresc și cele care se contractă. Localitățile care și-au mărit de peste 10 ori suprafața și altele care și-au micșorat-o de aproape 5 ori
DP (Hotnews)

Barbu Mateescu: „Tot auzi de creșterea populației anumitor orașe. Dar care orașe cresc ca suprafață? Bucureștiul e în continuare fruncea, dar alte orașe au crescut mai mult și mai repede.”

L-am găsit pe „dl. Cerneală”. Un interviu exclusiv cu „atacatorul” din Piaţa Unirii
Alex Andrei (Ziarul de Iași)

Barbu Mateescu: „Ce a gândit și cum se simte acum primul om care a protestat explicit (și violent) contra AUR.”


foto: George Călin / Inquam Photos

Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat
Emilia Șercan (PressOne)

Barbu Mateescu: „Un scandal mare și ignorat. Asta și pentru doctoratele NEPLAGIATE au devenit știrea șocantă.”

PODCAST În Centru: Dani Sandu
Teodor Tiță (În Centru)

Barbu Mateescu: „O discuție despre România cu Dani Sandu – un sociolog relaxat și optimist, dar a cărui minte se mișcă cu patru miliarde de neuroni pe secundă.”

—-

Barbu Mateescu


Barbu Mateescu e sociolog. S-a născut în 1981 și a absolvit cursurile de lungă durată ale facultății de sociologie din cadrul University of Pennsylvania. Lucrează în special în sociologie politică/electorală și dezvoltare regională.
Face parte din juriul Premiilor Superscrieri, ediția #11.

 


 📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

 

Mihai Ghiduc: Decembrie și ianuarie mi s-au părut mereu luni ciudate. Te apuci să faci bilanțuri și recapitulări, vin apoi două săptămâni de aproape-detașare, după care urmează o lună care începe let, cu o încercare de recăpătare a ritmului și apoi are a nu se mai termina. Acestea fiind spuse, unul din avantajele jobului pe care-l am este că și în perioada astea învăț mereu câte un lucru nou, din articolele pe care le editez.

🔵 6 cercetări românești din 2021 de ținut minte, de Mădălina Cocea

Deși impresia generală e că nu prea există cercetare românească (un ochi aruncat la bugetul infim alocat de stat explică de unde vine expresia), sunt lucruri care se mișcă, în special datorită universităților și a finanțărilor europene. Mădălina, care trmite săptămânal newsletter-ul Știință și Comunicare, era cea mai în măsură să facă un rezumat al celor mai interesant cercetări locade de anul trecut.

🔵 De ce sarmalele sunt (și) românești și nu sunt turcești, de Cosmin Dragomir

Numai bun pentru perioada Crăciunului a fost acest articol care încearcă să rezolve pentru totdeauna discuția despre originile sarmalelor românești și care spune că, da, după atâtea secole în care sarmalele sunt nelipsite de la nunți, Sărbători și, în general, de pe mese, românii pot să și le revendice ca mâncare națională tradițională. La fel cu, cu o rețetă sau alte, și le pot revendica și alte popoare, de la turci până la suedezi.

🔵 1984: repovestiri, utilizări și abuzuri, de Andrei Paraschiv

Una dintre cele mai abuzate opere a secolului XX, romanul lui Orwell a fost folosit cam de oricine a avut nevoie de un argument–suprem pentru a-și ataca un adversar politic – cel mai recent, de mișcarea anti-vaccin. Andrei abordează însă o altă temă, legată de acuzațiile de „rescriere a istoriei” aduse unei tentative de repovestire a romanului dintr-o perspectivă feministă, arătând că nu e prima dată când distopia orweliană e reinterpretată sau continuată de alți autori.

🔵 5 experimente științifice care au depășit limitele eticii, de Ionuț Preda

Etica și știința n-au fost mereu cele mai bune prietene, după cum o dovedesc multe întâmplări istorice. Ionuț nu a scris însă despre cazurile flagrante din state în care drepturile omului erau încălcate oricum și în viața de zi cu zi, ci despre experimente desfășurată în state în care astfel de lucruri n-ar fi trebuit să se întâmple – și, cu siguranță, este mult mai puțin probabil să se mai întâmple zilele noastre.

🔵 Am vorbit cu cercetătoarea care l-a făcut savant pe Leonardo DiCaprio, de Mihai Ghiduc

Cu ocazia lansării celui mai discutat film din decembrie, Don’t Look Up, am avut oportunitatea să stau de vorbă cu Amy Mainzer, cercetătoare de la NASA care este director adjunct al proiectului WISE și investigator principal al proiectului NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer), două programe care se ocupă de detectarea și catalogarea asteroizilor și cometelor care ar putea deveni periculoase pentru Pământ. După care am dat interviului un titlu de Vice, că n-am avut o idee mai bună.


Despre dezinformare
de Codruța Simina / Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.

 

👉 #DEZINFORMARE România va fi dezmembrată de vecinii săi dacă va lupta, alături de NATO, într-un război împotriva Rusiei – susține o narațiune dezinformativă falsă.
Tema pierderii Ardealului de către România, așa cum Ucraina a pierdut Crimeea în urma anexării Rusiei, este o temă recurentă a propagandei ruse, arată Veridica.rocare demontează și falsul enunțat mai sus.
👉 Un videoclip care îl prezintă pe cercetătorul american Robert Malone în timp ce susține că vaccinurile cu ARN mesager create pentru imunizarea împotriva COVID-19 dăunează copiilor a fost distribuit de mii de ori pe Facebook. 
În limba română, au mai fost postate afirmații similare pe Facebook de deputatul AUR Ciprian Ciubuc și a adunat aproape 3,000 de distribuiri, dar și pe canale de Telegram.
Mai mulți experți contactați de Verificat AFP spun că afirmațiile sunt inexacte.
👉 George Simion este și el autorul unui fals. „Cât despre facturile la energie: ei au decis asta(liberalizarea). Ei=USR”, a spus Simion într-un comentariu pe Facebook, la finalul lunii ianuarie. 
Factual arată că „liberalizarea pieței de energie a fost o decizie negociată în urmă cu mai bine de 20 de ani, cu Uniunea Europeană. Etapa finală ar fi trebuit să se încheie în 2018, însă a fost prelungită, prin reglementări guvernamentale. Niciuna dintre acestea nu a fost semnată de vreun ministru USR”.
👉 #CONTEXT Politicienii folosesc intenţionat propaganda pentru a influenţa gândirea, acţiunile şi sentimentele oamenilor. Oamenii sunt aduşi în situaţia să adopte o poziţie sau atitudine dorită de guvernanţi, prin manipulare.
Deutsche Welle explică cum se recunoaște propaganda de stat.


📨 NEWSLETTERUL LUNII
In the news, de Bianca Oanea
Abonează-te aici.

Bianca Oanea este jurnalistă și scrie un rezumat de presă săptămânal, al celor mai importante știri din domeniul social și economic într-o formă ușor de digerat. 
Presărat cu poezie și cu o ironie bună de pus pe rană în aceste vremuri, newsletterul Biancăi te ancorează în prezent cu o sumedenie de linkuri utile și cu o voce prietenoasă care pare că îți face un ”up to date” la o cafea.


NU UITA:
Așteptăm nominalizări pentru cele cinci premii onorifice #Superscrieri11. Vezi aici detalii.

Am lansat ediția a doua a Bursei Superscrieri/Poqe pentru fotojurnaliști amatori. Aici detalii.

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de FAN Courier și Kaufland.
Mulțumiri: Pagina de Media, IQads, Cărturești și Savantgarde pentru preluarea topului către mai mulți cititori.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.