Banksy- Creative of the day


Data publicării: 24/08/2011

Text de Zenaida Tataru

Trebuie sa punem si noi lupa pe Banksy. Pentru ca lucrările lui pot inspira si un bancher plictisit, si un vagabond naucit, si un copil curios, dar si un artist recunoscut.

Cine este Banksy? Practic, nu se stie. A devenit intr-un fel o entitate a culturii urbane, in jurul careia roiesc povesti si date. Misterul este sustinut de convingerea sa ca identitatea unui artist este irelevanta pentru ceea ce incearca sa transmita creatia acestuia. Ceea ce cunoastem despre el este ca in 1992 a inceput ca graffiti artist pe scena underground din Bristol, utilizand atat clasica tehnica de graffiti, cat si sabloane, pentru ca mai tarziu sa se concentreze pe tehnica sabloanelor, intr-o manieră tragi-comica, ce iti fixează ochii si iti ia imaginatia la plimbare.

Ingenuozitatea lui isi face loc pe ziduri banale, cladiri importante sau monumente istorice, transmitand mesaje sociale intr-un stil satiric. De aceea, el se afla intr-o continua lupta cu autoritatile, care il consideră un vandal, insa pentru “publicul” sau, el este un erou, este cel care a reusit sa aducă graffiti-ul de la nivelul de simpla manifestare underground la nivelul de arta.

De asemenea, creativitatea lui s-a manifestat  si in publicarea unei carti, Banksy, Pictures of Walls, si in producerea unui documentar, Exit Through the Gift Shop, care a fost nominalizat în 2010 la Oscar, la categoria Best Documentary Feature.

Creatiile sale au ajuns peste tot in lume, iar in Romania se gaseste o carte cu 240 din cele mai tari ilustratii, Arta la zid.

Am putea sa il comparam pe Banksy cu un Batman al artei, eroul creativ care transmite mesaje sociale prin metode underground, incercand sa deschida ochii si mintea celor care traiesc inconjurati de ziduri gri: “I like to think I have the guts to stand up anonymously in a western democracy and call for things no one else believes in – like peace and justice and freedom” (Banksy).

Fotografii cu arta lui Bansky aici si aici.

Sursa foto