Altă viață în presa locală. La Iași cu Alex Nedea: „Dacă e să căutăm eroi în presa din România, cu siguranță în presa locală îi vom găsi”


Data publicării: 18/03/2022

În fața Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași se află un coffee shop micuț unde ne-am oprit să ne luăm o cafea înainte de întâlnirea cu studenții Facultății de Litere – Departamentul Jurnalism și reprezentanții presei locale înscriși la Masterclass-ul #Superscrieri cu Alex Nedea.

”Sunt emoționat”, ne-a spus băiatul care ne-a vândut cafeaua și care l-a recunoscut pe Alex – ”eu și prietena mea suntem donatori Recorder și urmărim fiecare material”. 

La Iași, studenții la Jurnalism au revenit la studiile în format fizic. Pentru unii dintre ei este prima dată după doi ani când se întâlnesc și pentru prima dată când văd un jurnalist dincolo de ecranul laptopului. Au decis să dea la Jurnalism în urma unor teste de carieră și pentru plăcerea de a scrie, însă ultimii doi ani nu prea le-au dat ocazia să facă asta. Opinia Studențească, publicația care a dat mulți jurnaliști care se regăsesc printre câștigătorii Superscrieri nu mai există, iar publicațiile locale își desfășoară activitatea cu puține resurse. 

Iașiul este orașul care are poate cea mai puternică presă locală din țară, asta și pentru că are o formidabilă școală de presă și foarte mulți jurnaliști pasionați. Pe o parte am avut onoarea să îi cunosc și discuțiile cu ei mi-au întărit convingerea că, dacă e să căutăm eroi în presa din România, cu siguranță în presa locală îi vom găsi. Aici colegi de-ai mei de breaslă reușesc să facă o treabă nemaipomenită cu infinit mai puține resurse decât la București și, uneori, cu mult mai multe presiuni.” – Alex Nedea, jurnalist Recorder

Masterclass-ul, moderat de jurnalista Irina Păcurariu, a început cu proiecția filmului ”Spotlight”, o poveste adevărată a investigației cu același nume, unde un grup de jurnaliști locali demască muşamalizarea sistematică de către Biserica Catolică a numeroase acte de pedofilie comise de peste 70 de preoţi ai săi. Echipa Spotlight a primit un Premiul Pulitzer pentru această investigație iar filmul a primit 2 premii Oscar. Dar ”meseria de jurnalist nu înseamnă doar subiecte care ajung filme de Hollywood”, după cum a spus jurnalistul Alex Nedea. 

În cadrul întâlnirii de la Iași s-a vorbit despre subiecte pentru care merită să fii jurnalist, despre schimbările pe care jurnalismul de calitate le poate face în societate, chiar și la nivel de percepție, despre schimbările pe care online-ul le aduce în meserie, despre surse și despre posibilitatea de a spune poveștile unor oameni sau a unor comunități.

A fost terapeutic să mă întorc în ceea ce pentru mine este cea mai frumoasă școală din lume, adică Universitatea Al I Cuza din Iași, în parte pentru că mi-am petrecut o perioadă vastă acolo, la fel ca și studenții pe care i-am întâlnit. Ei, ca și mine, trec pe acolo în cea mai fericită etapă din viața lor; una în care tot ce pare aparent imposibil poate deveni real. Jurnalismul, deja testat de unii care colaborau cu presa din zonă, va deveni carieră doar pentru cei care se vor lăsa virusați de o meserie pe care n-o poți face cu jumătăți de măsură. Faptul că au fost față în față cu Alex (Nedea), idol și meme pentru generația lor, a contat, măcar pentru sinceritatea cu care au întrebat și normalitatea cu care li s-a confirmat că investigațiile din presă, mai ales cele de calibru, încep, fără glorie, cu ani de conferințe de presă și jurnalism de uzură, în care alergi cu microfonul în mână după știri de duzină, pe principul nu poți ajunge mare, dacă nu ai fost mic.“, a concluzionat jurnalista Irina Păcurariu, membră a juriului Superscrieri și moderatoare a evenimentului

”Fără libertatea noastră de a raporta știrile, de a dezvălui adevărul, niciuna dintre libertățile noastre nu poate supraviețui. Nici în România, nici în Statele Unite. Dar libertatea, așa cum învățăm noi, americanii, este o plantă fragilă ale cărei rădăcini au nevoie de îngrijire constantă. Și acele rădăcini trebuie să fie cele mai puternice la nivel local. (…) Jurnalismul vostru este cel care luminează cele mai întunecate colțuri ale vieții, care face posibil ca cetățenii să cunoască adevărul, care dă putere alegătorilor să ia deciziile corecte, care promovează angajamentul civic, care nu lasă corupția să se poată ascunde. Jurnalismul vostru și un public vigilent ne dau motive să sperăm că nu va mai exista niciun alt Putin. Nicăieri în lume.” – Walter Robinson, jurnalist Boston Globe, într-un mesaj înregistrat special pentru cei prezenți la eveniment