Regulament/Ghidul aplicantului

Bursa Superscrieri/Poqe pentru fotojurnalism nu are o tematică specifică, însă își propune să profesionalizeze tineri din noua generație în spiritul onest și dedicat al fotoreporterului George Popescu. Bursa nu presupune doar realizarea de fotografii, ci un proces complex de la alegerea subiectului, la felul în care te raportezi și cum relaționezi cu el, la abordare stilistică și tehnică și, în cele din urmă, a felului în care reușești să transmiți vizual o serie puternică de imagini care prezintă povestea unui om, a unei comunități sau a unui fenomen.

 

 1. Cine poate candida?

La Bursa Superscrieri/Poqe poate candida orice tânăr autor fotograf, amator sau profesionist, indiferent de ocupație, care nu a mai publicat un story documentar.

 

 1. În ce constă aplicația?

Candidații completează în formularul de înscriere detaliile personale/profesionale și detalii despre un proiect fotojurnalistic pe o temă propusă de ei, pe care și-ar dori să îl realizeze cu ajutorul acestei burse. Se recomandă un minimum de 2 propuneri în fiecare aplicație.

 

 1. Când și cum se acordă bursa?

Bursa în valoare de 1.500 euro* va fi acordată acelei aplicații înscrise în concurs care, în urma evaluării juriului, a primit punctajele cele mai mari.

Suma va fi plătită astfel:

 • Prima tranșă (70% din sumă), în termen de 15 zile lucrătoare de la anunțarea proiectului câștigător.
 • A doua tranșă (restul de 30%), la finalizarea mentoratului și a materialului fotojurnalistic.

*Bursa de 1.500 de euro este acordată în sumă netă, taxele fiind suportate de organizatori.

 

 1. Câteva angajamente importante din partea bursierului:

 • Titularul de proiect câștigător este de acord să împartă cu FFFF drepturile de publicare ce decurg din opera finală, urmând ca în termen de 7 zile de la desemnarea ca fiind câștigător să încheie contractul de cesiune de drepturi de autor. Scopul este acela de a putea promova liber materialele realizate.
 • Se angajează să păstreze comunicarea cu organizatorii/mentorii pe parcursul programului.
 • Se angajează să participe la sesiunile cu cei doi mentori și să colaboreze cu ei în vederea realizării proiectului.
 • Pentru că bursa nu are o temă predefinită, bursierul se angajează să fie deschis în alegerea și confirmarea cu mentorii a unui subiect final pentru realizarea proiectului – ne dorim să menținem libertatea tematicii acestei burse, dar e important ca aceasta să fie în spiritul fotojurnalistului George Popescu – recomandăm explorarea proiectelor lui George: http://www.poqe.com/
 • Își asumă disponibilitatea de a lucra pe teren pe parcursul mentoratului.
 • Se angajează să pună la dispoziția organizatorilor materialul final, rezultat în urma selecției făcute împreună cu editorul foto.

 

 1. Care este calendarul derulării bursei?

Înscrieri: 24 iunie – 31 august 2019

Evaluare & interviuri top aplicanți + anunț proiect câștigător & întâlnire cu organizatorii/semnarea planului de realizare: septembrie 2019

Mentorat + lucru de teren/realizare proiect: septembrie 2019 – ianuarie 2020

Seminarii Superscrieri (două întâlniri speciale de profesionalizare a breslei destinate noii generații, susținute de mentorii programului, la care vor fi invitați aplicanții cu cele mai relevante proiecte propuse în concurs): septembrie – octombrie 2019

Publicare: planul de apariții se agreează împreună cu mentorii, nu mai târziu de 1 martie 2020

 

 1. În ce constă mai precis bursa?

– Suport financiar 1.500 de euro pentru un autor fotograf
– Program de mentorat intensiv cu doi mentori (1 fotojurnalist + 1 reporter)
– Publicarea și promovarea materialului final
– Seminarii Superscrieri – două întâlniri speciale alături de alți aplicanți

 

 1. În ce constă programul de mentorat?

Bursierul selectat va beneficia de câte două sesiuni lunare de mentorat cu fotojurnalistul Andrei Pungovschi și documentaristul Ștefan Mako în vederea înțelegerii felului în care se abordează un story fotografic documentar și cum se realizează un astfel de produs (de la alegerea subiectului, la tehnică și editare finală).

De reținut: programul de mentorat include și muncă de teren, așa că este important ca aplicanții să își asume disponibilitatea de a participa la astfel de sesiuni ghidate de mentori:

Andrei Pungovschi este fotojurnalist freelancer, fotograf colaborator al agenției France Presse și al publicației Decât O Revistă, membru fondator al colectivului foto Documentaria. Imaginile sale au apărut în diverse publicații străine, printre care The New York Times, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Esquire Romania, The Associated Press.

 

 

 

 

 

Ștefan Mako este coordonatorul proiectului Inclusiv. În ultimii 10 ani a fost reporter la Casa Jurnalistului, RISE Project, România liberă sau Europa FM și a colaborat cu diferite publicații internaționale. Materialele sale au fost recompensate cu două premii Superscrierea anului (individual și cu echipa RISE) și mai multe premii la categoriile Reportaj și Portret.

 

”Sunt jurnalist din 2009. Anul trecut am pus carnețelul în cui și m-am apucat de un proiect pentru următorii 10 ani – o redacție cum nu am găsit nicăieri.

În primii 10 ani de presă: am fugit de badigarzii asociaților lui Dragnea și am scormonit prin Panama Papers, în cadrul RISE Project; mi-am făcut școala de teren la Casa Jurnalistului, unde am mâncat bătaie de la poliție în timp ce le investigam abuzurile, am trecut ilegal granițe alături de refugiați sirieni care căutau o viață sigură în Europa și am înotat prin sărăcia unora dintre cei mai vulnerabili români. Am fost recompensat pentru câteva din aventurile astea cu două Superscrieri ale Anului (individual – 2015, cu echipa – 2017) și mai multe premii la categoriile Reportaj și Portret. Înainte de asta, am fost manufacturier de știri la România liberă și Europa FM.”

 

 1. Care este termenul limită de înscriere?

31 august 2019

 

 1. Care sunt criteriile de selecție?

Portofoliu – lucrări relevante, link-uri

Scrisoare de intenție (în care aplicantul explică motivul pentru care aplică la bursă)

Nivel de experiență în fotoreportaj – experiența prea puțină (nu știi să folosești un aparat) sau prea multă (realizarea multor story-uri) te descalifică

Relevanță – se referă la relevanța ideilor propuse în contextul acestei burse

 

 1. Juriul – cine selectează câștigătorul?

Juriul proiectului este format din 3 fotojurnaliști (Andrei Pungovschi, Bogdan Dincă, Ioana Moldovan), jurnalistul Ștefan Mako și Adina Popescu (soția fotojurnalistului George Popescu).

 

 1. Unde va fi publicat materialul final?

Bursierului i se garantează un acord de publicare în cel puțin două canale media relevante: Documentaria.ro (platformă de fotojurnalism) și Inclusiv.ro (platformă de jurnalism independent).

 

 1. Ce se întâmplă cu materialul final?

Bursierul înțelege și consimte că după publicarea/difuzarea în premieră, până la termenul limită, pe canalele media implicate în program, organizatorii burselor vor avea libertatea de a folosi și republica/redifuza materialul pe orice canal media, din România și din străinătate, fără niciun fel de restricție.

 

 1. Criterii de descalificare & retragere a bursei

Criterii de descalificare (la aplicare):

 • Titularul aplicației nu respectă termenul limită de trimitere (31 august 2019).
 • Aplicația este incompletă și/sau irelevantă.
 • Datele despre candidați și/sau portofoliile acestora includ neadevăruri și/sau falsuri.

Criterii de retragere a bursei:

 • Nerespectarea, în materialul publicat, a temei proiectului agreat împreună cu mentorii.
 • Abateri de la etica profesională. Pentru orice situație delicată bursierul va discuta cu mentorii.
 • Nerespectarea de către bursier a termenului de predare a materialului final, așa cum este acesta stabilit prin calendarul bursei și/sau împreună cu mentorii.
 • Refuzul neîntemeiat de participare la programul de mentorat și la munca de teren.
 • Refuzul de predare a proiectului final brut.
 • Întreruperea comunicării cu organizatorii și/sau cu mentorii pe parcursul realizării proiectului.

Nerespectarea acestor criterii atrage dupa sine achitarea unei despăgubiri materiale către FFFF în cuantum egal cu suma in lei a premiul primit.

 

 1. Cum trimit aplicația?

Aplicația se completează doar în formularul online de înscriere, din meniu.

Odată cu trimiterea aplicației, candidatul confirmă că a luat la cunoștință, a citit și a înțeles REGULAMENTUL/GHIDUL APLICANTULUI prin care sunt stabilite termenele și condițiile de acordare ale premiului/bursei de 1500 euro.

 

 1. Exemple de story-uri documentare

George Popescu – link Documentaria
Andrei Pungovschi – link Documentaria
Ioana Moldovan – link http://ioanamoldovan.com/
Centrul de Fotografie Documentară link