Top Lunar (copie)

Topul Lunar Superscrieri reprezintă o listă de recomandări de neratat din noul jurnalism românesc, curatoriată de reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri.

Susținătorii Superscrieri ne-au ajutat să înțelegem că e nevoie de o prezență mai constantă și mai agregată a modelelor din noua presă din România. Așa că ne-am propus să implicăm comunitatea adunată în jurul proiectului ca să scanăm și să promovăm în fiecare lună materiale jurnalistice de calitate și autori pe care îi prețuim. În acest fel, cititorii pot ști că aici găsesc în mod recurent scurtături către câteva dintre cele mai reprezentative titluri care se publică.

Prin aceste superscrieri lunare vrem să descoperim și zone pe care nu le-am acoperit până acum prin premiile anuale. Vă invităm să urmăriți căile pe care le explorăm prin această diversitate de  materiale jurnalistice românești & non-ficțiune creativă. Le vom publica aici și îi vom dedica și un newsletter, la care vă puteți abona aici.

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale, FAN Courier și Medlife.

Mulțumim susținătorilor noștri care duc această listă către mai mulți cititori, Monday Memo, IQads, Pagina de Media și Savantgarde.

8/8: Superscrierile Lunii noiembrie

Data publicării: 08 08 2018
Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice - susținut de BRD-Groupe Societe Generale, FAN Courier și Medlife. Pentru topul lunii noiembrie vă invităm să [citește mai mult]

8/8: Superscrierile Lunii Octombrie

Data publicării: 08 08 2018
Luna octombrie grupează cele 8 superscrieri două câte două (plus 1 bonus). Pentru că începem iar să ne întrebăm când a trecut și anul acesta, îți propunem 4 topic-uri care [citește mai mult]

8/8: Superscrierile Lunii Septembrie

Data publicării: 08 08 2018
Luna septembrie în topul Superscrierilor aduce câteva analize despre „atentate” la fondurile de bani publici, categorii defavorizate și forțe emoționale și sociale care ne sculptează ca indivizi și ca grupuri. [citește mai mult]

8/8: Superscrierile Lunii August

Data publicării: 08 08 2018
Luna august ne-a adus multe surprize plăcute și neplăcute pe plan social, politic, economic, cultural/educațional. Jurnaliști neobosiți ne-au ținut la curent cu poveștile care ne influențează lumea, fie că ne [citește mai mult]

8/8: Superscrierile Lunii Iulie

Data publicării: 08 08 2018
Chiar de-i vară și atmosferă de vacanță, ne bucurăm să tot descoperim munca neobosită a jurnaliștilor. Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa [citește mai mult]

8/8: Superscrierile Lunii Iunie

Data publicării: 16 04 2018
În fiecare zi de 8 ale lunii pregătim împreună cu juriul și cu membri din comunitatea Superscrieri o listă de 8 recomandări lunare de super materiale din noul jurnalism românesc. Astfel, [citește mai mult]

8/8: Superscrierile Lunii Mai

Data publicării: 16 04 2018
În fiecare zi de 8 ale lunii pregătim împreună cu juriul și cu membri din comunitatea Superscrieri o listă de 8 recomandări lunare de super materiale din noul jurnalism românesc. Așa, [citește mai mult]

8/8: Superscrierile Lunii Aprilie

Data publicării: 16 04 2018
În fiecare zi de 8 ale lunii pregătim împreună cu juriul și cu membri din comunitatea Superscrieri o listă de 8 recomandări lunare de super materiale din noul jurnalism românesc. Așa, [citește mai mult]

Superscrierile Lunii Mai

„Ca pe tine însuți”, Diana Meseșan (SCENA9)
https://goo.gl/mggN8R


I-a spus preotului că s-a simțit părăsit de el. „Am avut nevoie ca pentru cinci minute să îți pui reverenda deoparte și să mă întrebi 
Mă, tu ce mai faci? Cum ești? M-am apucat de plâns. O simțit și el chestia asta, că nu o făcut ceva ce ar trebui să facă. I-am spus: Ți-am simțit lipsa foarte mult. Dar degeaba. Fișa poștului e atât de mare și de grea încât nu poate să renunțe.


Viața familiilor despărțite de gratii: „Fetiţa mea îmi spune ea mie să fiu puternică, că o să vin acasă repede”, Andrada Lăutaru (emisiunea Din Interior, Digi24)
https://goo.gl/1dxtGe


În România există peste 13.000 de copii care au cel puţin un părinte după gratii. Nu există o cifră exactă, pentru că nimeni nu se interesează de soarta lor. Din închisoare, părinţii pot vorbi cu copiii lor la telefon, prin scrisori sau când aceştia reuşesc să vină să îi viziteze. Plicul unei scrisori devine şi suportul pentru cadourile achiziţionate la suprapreţ de la magazinul din penitenciar. Marineaţă Jennifer, o mamă în vârstă de 28 de ani, închisă la Penitenciarul de la Târgşor, îi scrie săptămânal fiicei sale.


„Frații Onyejekwe din Măeriște”, Valentin Șchiopu (PressOne)
https://goo.gl/zvERKS

Soții Mariana și Aniemeka Onyejekwe împreună cu cei trei copii ai lor, Okwudi (care atunci avea aproape 6 ani), Chike (4 ani) și Nneka (1 an), se instalau la capătul unei ulițe neasfaltate, tocmai la ieșirea din satul natal al româncei. Apariția lor a produs rumoare și o curiozitate de neînfrânat. Doar i se spusese Marianei, când plecase la Cluj, să o ia la sănătoasa dacă vede un negru pe stradă.


 „Trecutul lui Dragnea (I)”, Cristian Delcea & Mihai Voinea (Recorder.ro)
 https://goo.gl/CNrabu

Tânărul Liviu Dragnea a deschis o cârciumă în satul soției și apoi s-a extins în satele din jur. A fost taximetrist de marfă cu un ARO făcut din bucăți. A vândut bere la halbă în birturi comunale improvizate în casele unor țărani, în camerele de la drum. A preluat de la stat un hotel și mai multe restaurante în locație de gestiune, iar mai apoi s-a făcut stăpân peste ele.


 De ce o iubim și de ce o urâm pe Laura Codruța Kövesi”, Ioana Burtea, (Decât o Revistă)
 https://goo.gl/Zb8cgX

foto Alex Gâlmeanu

Presa străină i-a acordat lui Kövesi o atenție neobișnuită pentru un magistrat. The Economist anunța că în România a început o operațiune de „curățare”. The Guardian scria despre „cruciatul anticorupției”, „femeia care conduce lupta pentru a curăța guvernul”. Iar BBC remarca că șefa DNA este „un star controversat” al anticorupției, care a obținut încrederea publicului și poate puțin prea multă putere.


„Președintele, Baronul și Șeful. Marea schemă națională de fraudare a fondurilor locale”, Bianca Felseghi & Codruța Simina (PressOne)
https://goo.gl/ZZ31YB

Cee ce urmează să citiți este o schemă de fraudare a banilor publici. Are valoare de exemplu și poate fi reconstituită, la o adică, în mai toate județele. (…) Descoperirea în boscheți a laptopului de cancelarie de la Cosniliul Județean a putut confirma informații obținute din interceptări telefonice.


„Caragiale n-a vrut să răspunză – dezvăluirea secretului lui nenea Anghelache”, Florin Iaru (Dilema Veche)
https://goo.gl/1krRx9

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 118 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul,zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache.


INTERVIU EXCLUSIV cu Elena Udrea: “Netflix îmi dă un milion de dolari ca să facă un serial cu mine!”, Raed Krishan, Costin Ștucan (Gazeta Sporturilor)
https://goo.gl/LA9Mia

Eu? Păi, eu mă întorc în ţară! Alina (n. red. Bica) are afacere aici, s-a pregătit din timp, Radu (n. red. Mazăre) mi-a zis că el nu mai poate trăi în România, dar eu sunt altfel. Mă voi întoarce curând!”

Superscrierile Lunii Aprilie

SUPERSCRIERILE LUNII APRILIE

„România pierzându-și mințile”, David Muntean și Laurențiu Ungureanu (Recorder.ro): https://goo.gl/mggN8R

În fața miilor de oameni veniți să caște gura, în fața oficialităților unui întreg județ și a politicienilor sosiți de la centru, o fetiță trei ani este pusă să facă tumbe pe asfalt. (…) Copilul își lipește fruntea de ciment și apoi se aruncă pe spate, deși este evident că nu are nici vârsta, nici dispoziția necesară. Jos nu este salteaua unei săli de antrenament, ci betonul turnat de primărie. Nu se întâmplă în Coreea de Nord, se întâmplă la „Simfonia lalelelor”, eveniment organizat vineri la Pitești și onorat cu prezența de premierul Viorica Dăncilă și de alți membri ai Guvernului.

 

 


„Cum se va prăbuși Podul Constanța”, Vlad Epurescu, fotografii de Eli Driu (VICE România): https://goo.gl/1dxtGe

Patru autorități din București trebuie să se sincronizeze pentru a începe lucrările de reabilitare la un pod folosit de 79 de ani, dar niciodată reparat. Podul Constanța este una dintre cele mai importante lucrări de infrastructură din București. A fost construit în doar cinci luni, mai exact în anul 1939, pe vremea când

România era condusă de Carol al II-lea. Astăzi, lucrarea face parte din coridorul IV transeuropean.

 

 

 


„De Centenar, Ministerul Culturii relansează Cenaclul Flacăra”, Bianca Felseghi (PressOne): https://goo.gl/zvERKS

Care a fost rolul Cenaclului în România anilor 70- 80 și de ce, în 2018, românii se simt din nou atrași de mesajele sale? Și, mai ales, de ce finanțează Ministerul Culturii un eveniment repezentativ pentru cultura comunistă?

 

 

 

 


Dan Puric: „Noi avem un sifilis ortodox”, Ionuț Sociu & Vlad Odobescu (SCENA9): https://goo.gl/CNrabu

„Puric ne asigură că facem parte dintre popoarele vechi și că suntem superiori din punct de vedere spiritual popoarelor din Occident (chiar și față de Rusia „avem 800 de ani de creștinism în fața lor”), dar suntem în primejdie și trăim într-o lume fără repere. Reviste de cultură care dau în Eminescu, taximetriști lipsiți de educație „care au nevoie de GPS și ca să ajungă la nevastă acasă” (aplauze), tineri absolvenți de regie de teatru care umblă ca niște spermatozoizi liberi și tot așa. Omul frumos versus omul stupid, așa se împarte lumea după Puric.”


„Nud împotriva homofobiei”, Lavinia Pitu, (Deutsche Welle): https://goo.gl/PqFng3

Fotograful Tiberiu Căpudean a realizat peste 200 de fotografii alb-negru nud cu bărbați homosexuali și bisexuali din diverse țări, aparținând celor mai diferite straturi sociale, de diferite profesii: de la medici și biochimiști, la vânzători, avocați, croitori și studenți. ”Am vrut să dau un chip celor pe care comunitatea românilor îi urăște fără să-i cunoască măcar. Am mai vrut să distrug niște stereotipuri. Am vrut să arăt că diversitatea este ceva normal – și mă refer aici atât la orientarea sexuală, cât și la diversitatea corpurilor, a vârstelor, a raselor”, a declarat Căpudean pentru DW.


„Cei care pleacă”, Oana Moisil (Recorder.ro): https://goo.gl/LtbZKo

Ne-am împuținat cu niște milioane. De când granițele sunt deschise, dar mai ales de când viitorul în România ne sperie tot mai tare, se tot pleacă. Cei mai mulți oameni și-au promis că stau un pic, strâng un ban și vin acasă, dar au îmbătrânit acolo. Părinții mei sunt printre aceştia. M-am întrebat mult, mai întâi ca fiică de emigranți, apoi ca jurnalistă, ce e mai greu – să pleci încotro vezi sau să revii după ani de trăit în altă țară? Am avut timp, în 30 de ore de mers cu autocarul pe ruta Cluj-Napoca – Paris, să mă gândesc la toate și să caut răspunsuri în poveștile altora despre depărtare.

 

 


Spionii de la Beijing aveau o judecătoare de la înalta curte care îi alerta după ce semna mandatele SRI pe siguranță națională”, Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Răzvan Luțac: https://goo.gl/1WS2Ci

Wang Yan, Mihai și ceilalți lideri ai organizației ”Fraților” au cumpărat, au șantajat și au integrat, de-a lungul anilor, zeci de angajați ai statului român. Unii funcționari erau mărunți, alții importanți, de la început. Dar chinezii au avut răbdare ca, dintre cei pe care au pariat ”la negru”, să aștepte să crească în funcții. Și, pentru că DIICOT nu i-a trimis în fața instanței, rețeaua a tot sporit, s-a umflat și s-a infiltrat până în biroul Curții de Casație și Justiție unde se dau autorizațiile de interceptări și percheziții pe siguranță națională!

 

 


„SECRETELE AFACERII OANCEA: Judecătoarea Cazacu are 25% din proiect după ce l-a îmbogățit pe imobiliarul Filip în instanță”, Cezar Moraru (Reporteris.ro): https://goo.gl/KdYyKg

O investigație din presa locală care aduce în atenție un caz extrem de corupție. Secretele din spatele scandalului Oancea: 4.000 mp dați cu scandal în 2010 printr-o sentință a aceleiași judecătoare care acum e asociata imobiliarului Vasile Filip. Acesta a cumpărat drepturile litigioase ale unei comori din Copou: 4.000 mp mai jos de Penitenciar, lângă blocurile Bellevue.

superscrierile lunii martie

Materialele sunt prezentate în ordine aleatorie, nu sub forma unui clasament. Ele toate împreună reprezintă un TOP în sine al calității, adevărului, rădării, curajului.

Gheorghe
Filip Standavid, SCENA9

„Știrea (cumplită) a săptămânii în cultura pop autohtonă este moartea, la 56 de ani, a lui Andrei Gheorghe. Sătul, îmi închipui, de postările lacrimogene de pe Facebook, Paul Breazu are perfectă dreptate să observe că «ajungi să-ți dai seama cât de important a fost Gheorghe pentru o generație, poate două (…) când vezi fluvii de oameni care se testimonializează, se autopropun ca produse plusvalorizabile emoțional prin alăturarea cu el: o poză, o poveste, un dialog scurt»”

 

Doctori și Dumnezei
Sorana Stănescu, Decât o Revistă

„Totul a început pentru mine când unul dintre prietenii mei, medic stomatolog, a dezvoltat un interes pentru biserică și neamul românesc, pe care nu știam că îl are. (…) Au urmat niște luni în care m-am cufundat într-o lume nouă, în care și certitudinile mele s-au zguduit profund, ca să lase locul unor nuanțe și noi semne de îngrijorare, mai puțin evidente la început. Am descoperit cum credința poate dezvolta o umanitate și o smerenie de care breasla medicală are nevoie, dar că asta riscă să vină la pachet cu pseudo-știință și poziționări radicale.”

 

Sindromul Italia „Frica e șarpele care te atinge încetișor”
Diana Meseșan, SCENA9

„În ianuarie, presa din România a vuit cu știri despre «sindromul Italia», o patologie despre care unii psihiatri spun că ar fi specifică femeilor din Europa de Est care muncesc în străinătate.  Am pornit pe urma «sindromului Italia». Am aflat că statisticile se pot «fabrica» peste noapte, am cunoscut povestea  unei femei din Republica Moldova și am dat de urma medicului ucrainean care a dat numele acestui sindrom.”

 

„Tinerii frumoși și Putin”
Lina Vdovîi, Vlad Ursulean, Casa Jurnalistului

„Liderii autoritari sunt votați de bătrânii care preferă o pensie bună și stabilitate, în loc de cine știe ce reforme și o libertate care se poate transforma în haos. Regimurile autoritare nu rezistă dacă populația are acces la net, că nu mai au monopol pe comunicare și lumea se poate organiza spontan. Așa știam înainte să plecăm în Rusia, unde am constatat că lucrurile s-au întors pe dosLa 18 ani după ce Vladimir Putin a preluat puterea, tinerii îl susțin mai mult decât cei în vârstă. Iar cea mai puternică mobilizare pe Internet nu mai este pentru protestele opoziției, ci pentru manifestațiile aripii de tineret a Partidului Rusia Unită.”

Cum se naște în România?
Oana Sandu, Decât o Revistă

„Deși știam ce e de făcut cu un bebeluș, fiindcă mai avusesem grijă de alții încă de când eram adolescentă, primele luni cu fetița mea le-am petrecut plângând. Plângeam pentru că nu am știut să nasc, că nu știu să alăptez, că nu știu să am grijă de copilul meu. Nu era doar tristețea pe care multe mame o simt după naștere, era ceva din ciocnirea mea cu sistemul medical care mă făcea să simt un eșec. Când în prima săptămână acasă m-am trezit gândindu-mă că poate i-ar fi mai bine cu o altă mamă, mi-am dat seama că am nevoie de ajutor.”

 De 14 ani, filmări cu zeci de importanți ofițeri și funcționari români care fac sex cu minore sunt în posesia unor mafioți chinezi conectați la ambasada Chinei
Mirela Neag & Cătălin Tolontan, GSP

„Zeci de înalți oficiali români au fost, în toți acești ani, și sunt încă la mâna unei mafii cu centrul de comandă în afara țării. CD-urile cu filmările compromițătoare cu români erau moneda forte a schimburilor din Familia de la «Shanghai». În jurul acestei grupări, DIICOT și SRI au descoperit numeroase autorități ale Ambasadei Chinei. Unii erau ofițeri de securitate, cu funcții camuflate.”

Video: Nucile lui Dragnea
echipa RISE PROJECT

„RISE Project a mers în Brazilia pe urma a trei grupări suspectate de furtul a sute de milioane de euro din bugetul României: Tel Drum – Liviu Dragnea, Regiotrans – Costel Comana și frații Mazăre – Elan Schwartzenberg.
Reprezentanții acestora au ales să-și înființeze firmele și să facă investiții de milioane de euro, bani aduși din România, în același loc din nord-estul Braziliei, în preajma orașului Fortaleza, capitala statului Ceara.
Banii sifonați din România au fost investiți în cocotieri, vile, apartamente de lux și terenuri presărate pe țărmul Atlanticului.”

Sustinatori

Mulțumim, IQads și Monday Memo!